CPB en EZ staan achter Nederlandse ict-bedrijven

De prestaties van de Nederlandse ict-bedrijven worden behoorlijk onderschat. Wat Nederlandse ict-bedrijven doen heeft veel meer impact dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat zeggen het Centraal Plan Bureau (CPB) en het ministerie van Economische Zaken (EZ) in het document 'De relatie tussen prestaties en competenties van de Nederlandse ict-industrie en de multinationals'. Zij staan daarmee pal achter de Nederlandse ict-industrie en lijken zich te distantiëren van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die cijfers geven een heel ander beeld van hoe er gepresteerd wordt in de Nederlandse ict-industrie.
 
"De Nederlandse informatie- en communicatietechnologie (ict)-industrie presteert nationaal en internationaal beter dan uit standaardstatistieken blijkt. De huidige statistieken van het CBS zijn gericht op het beschrijven van de nationale economie waardoor de prestaties van multinationals niet volledig in kaart worden gebracht. Dit geldt zeker ook voor multinationals in de ict-industrie", zo stellen het ministerie van EZ en het CPB.
 
De Nederlandse ict-industrie is vooral sterk op het gebied van onderzoek en ontwikkeling en niet zo zeer in de productie. "Het werk aan onderzoek en ontwikkeling door Nederlandse multinationals en de werkzaamheden van het management van deze ondernemingen leiden voornamelijk tot productiviteitsgroei in het buitenland en niet zo zeer in eigen land", zo vervolgen ze. De Nederlandse ict-bedrijven presteren onder de maat, omdat hun omzet- en productiviteitsgroei internationaal achterblijft, benadrukken het CPB en EZ. Bovendien maken de bedrijven zelf relatief weinig gespecialiseerde ict-producten. Daartegenover staan echter belangrijke competenties, vinden beide organisaties. Zo beschikt Nederland bijvoorbeeld over relatief veel ict-kennis en hoog opgeleid personeel.
 
De strijdigheid tussen zwakke prestaties en belangrijke competenties is volgens het CPB en EZ voor een deel te verklaren uit een onderschatting van zowel de prestaties van het Nederlandse r&d-personeel als van het management van Nederlandse multinationals in de ict-industrie. "Deze onderschatting ontstaat als de productie in een ander land plaatsvindt dan de kennisproductie en er voor de kennisproductie geen juiste marktwaarde bekend is. Het lijkt er op dat de activiteiten van het r&d-personeel en het management niets opleveren, maar ze dragen wel degelijk bij aan de omzetgroei en de productiviteitsgroei van de multinational als geheel", zeggen het CPB en EZ.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn geen domme vragen, maar in hoeverre staat de gemiddelde werknemer, dus hij die echt de dingen uitdenkt, achter de Nederlandse ict-bedrijven.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-30T12:22:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.