Duizenden banen op de tocht bij Siemens

Bij elektronicaconcern Siemens vallen er mogelijk 2500 ontslagen in thuisbasis Duitsland. Eerdere berichten als dat het zou gaan om het verplaatsen van 10.000 banen naar lage lonen landen zijn dus overtrokken, maar de berichten die de vakbond IG Metall hierover eerder verspreidde, blijken dus toch geen vals alarm.

Behalve de 2500 ontslagen zullen nog eens 2500 werknemers eventueel op een andere locatie moeten werken, zo maakt de directie van Siemens officieel bekend. De vakbond IG Metall blijft er vooralsnog bij dat de kans groot is dat er zelfs in totaal 10.000 jobs zullen sneuvelen. Het verschuiven van jobs kan volgens Siemens wel nog worden vermeden als de werknemers bereid zijn om langere werkdagen te maken met een flexibeler uurrooster.
 
Toch lijken de voornemens van de Duitse onderneming al behoorlijk uitgewerkt te zijn. Plannen om de productie van gsm's over te hevelen naar Hongarije zijn in een vergevorderd stadium, terwijl de producten voor vaste telefonie uit China kunnen komen. Ook de productie van transformatoren voor de energiesector zou naar andere landen worden verhuisd.
 
Bovendien wil Siemens het aantal Duitse vestigingen in de divisie Automation & Drives inkrimpen van zeven tot drie. Bij die afdeling werken meer dan 50.000 mensen. Siemens heeft wereldwijd in totaal 417.000 werknemers, van wie 170.000 in Duitsland. Dat is 41 procent van het totaal, terwijl Duitsland goed is voor slechts 23 procent van de totale opbrengsten, aldus het Belgische dagblad De Tijd.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-05T14:38:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.