Microsoft schikt drm-aanklacht Intertrust

Microsoft heeft een schikking getroffen met Intertrust. Dat bedrijf heeft patenten op drm-software en ontvangt daarvoor nu 440 miljoen dollar van de Windows-producent.

Deze aanklacht is drie jaar geleden ingediend en draait om beveiligingsmethodes en -methodieken voor digitale multimedia en inhoud (content). Dit omvat de voor ict-leveranciers Heilige Graal van drm (digital rights management), het beheer van digitale rechten om bijvoorbeeld films af te spelen op een computer. Intertrust beschuldigde Microsoft ervan technologie te hebben gebruikt die achter gesloten deuren was getoond tijdens onderhandelingen voor een licentie-overeenkomst.
 
Microsoft verkrijgt nu dan ook een gebruikslicentie voor de ideeën en technologie waar Intertrust patent op heeft. De onderhandelingsgesprekken zijn afgelopen zomer al begonnen. De schikkingsovereenkomst is te vinden op Microsofts website (http://www.microsoft.com/presspass/press/2004/apr04/04-12MSInterTrustPR.asp).
 
De patenten van Intertrust - en met name diens aanklacht - zaaiden onzekerheid over Microsofts plannen voor drm. Onder meer filmstudio's en muziekmaatschappijen willen graag dichtgetimmerde systemen voor de digitale distributie - en afrekening - van hun producten.
 
Intertrust is eind 2002 voor 453 miljoen dollar in handen gekomen van Sony en Philips middels investeringsmaatschappij Fidelio Acquisition.

 

Microsoft heeft vorige week samen met uitgeefconcern Time Warner een meerderheidsbelang genomen in het kleine Content Guard, voortgekomen uit het Palo Alto Research Center van Xerox. Het hiervoor betaalde bedrag is niet onthuld.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-13T12:33:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.