IBM en Wipro nemen it-activiteiten over van Shell

Shell schrapt 20 tot 30 procent van zijn it-functies. Het gaat om 1900 tot 2800 banen. Een groot deel verdwijnt via uitbesteding of offshoring. Het olieconcern onderhandelt hierover met IBM en het Indiase Wipro.

Een woordvoerder van Shell meldt dat de plannen onderdeel zijn van het vorig jaar opgestelde besparingsprogramma IT Vision. "Wij willen onze it-infrastructuur rationaliseren: minder applicaties, beheerd door minder mensen en tegen lagere kosten. Uiteindelijk moeten alle Shell-kantoren wereldwijd standaard it-diensten kunnen afnemen."
 
De Britse nieuwsdienst The Register meldde dat het olieconcern 20 á 30 procent van zijn in totaal 9300 it-banen via offshoring kwijt wil. Volgens de zegsman is dat ten dele waar. Offshoring naar India en Maleisië is een van de manieren om de inkrimping te realiseren, stelt hij. Shell praat hierover met de Indiase offshore-specialist Wipro, waarmee een raamcontract is gesloten. Daarnaast lopen er gesprekken met IBM, dat naar verwachting ook een deel van de it-activiteiten overneemt. Eerder al besteedde Shell zijn werkplekbeheer uit aan Getronics en kreeg Logica CMG een order voor een SAP-implementatie.
 
IT Vision loopt tot 2008. Bij een deel van de bedreigde banen gaat het om contractmedewerkers. Uiterlijk 2006 moet bekend worden waar de banen worden weggesneden. De woordvoerder benadrukt dat de verdeling van de divisie Shell Information Technology International (Siti) over vier grote rekencentra in de VS, Groot-Brittannië, Maleisië en Nederland gehandhaafd blijft. In Leidschendam en Den Haag werken bij Siti zo'n 1100 medewerkers, onder wie naar schatting vierhonderd inhuurkrachten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-29T13:43:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.