ICT-projecten Awards presenteren zich

Award

De volgende vijf projecten zijn genomineerd voor de Computable Awards 2009, categorie 'Project van het jaar': Grootschalige consolidatie en business continuity bij TU Delft (EMC + Shared Service Center ICT), KPN-winkels gebruiken geen papier meer (Lucom Benelux + KPN), P-direkt, shared service center voor personeels- en salarisadministratie van de rijksoverheid (P-direkt + Logica + SAP), Shared service center Groningen (Capgemini + Alfa College) en Wereldwijd beheer SAP-applicaties Shell (T-Systems + Shell + SAP). Zij geven hierbij aan waarom hun project bijzonder genoeg is om de prijs in de wacht te slepen.

De winnaars van de Computable Awards worden op woensdag 14 oktober bekendgemaakt. Tijdens een feestelijke avond in het Amsterdamse hotel Krasnapolsky worden de elf prijzen uitgereikt. Welke genomineerden uiteindelijk in de prijzen vallen, wordt bepaald door de bezoekers van Computable.nl. Tot 25 september 2009 kunnen bezoekers online hun stem uitbrengen.

In de categorie 'ICT-project van het jaar' geven hieronder de vijf genomineerden zelf aan waarom zij denken dat hun project bijzonder genoeg is om prijs te winnen.

Grootschalige consolidatie en business continuity bij TU Delft (EMC + Shared Service Center ICT)

De TU Delft is in 2006 gestart met een grootschalig project van standaardisatie en centralisatie van alle ict-faciliteiten bij de faculteiten. Doelstellingen: verhogen betrouwbaarheid, zorgen voor continuïteit van it en verlagen van kosten. Bij aanvang waren alle data op verschillende wijze - en op verschillende plaatsen - opgeslagen en beheerd. Het project Consolidatie en Business Continuity heeft geresulteerd in een uniforme gestandaardiseerde en centraal beheerde wijze van opslag van alle data gegenereerd bij de TU Delft (studenten en medewerkers). In Nederland is de TU Delft de eerste Universiteit die een centralisatie slag heeft doorgevoerd van deze omvang. Het Shared Service Center ICT van de TU heeft een architectuur ontworpen voor het redundant opslaan van alle data, en voor het realiseren van een failover tussen de datacentra in het geval van calamiteiten. Ook zijn de energiekosten in de nieuwe opzet drastisch gereduceerd. Na een Europese aanbesteding is deze architectuur gerealiseerd met behulp van EMC-oplossingen.

KPN-winkels gebruiken geen papier meer (Lucom Benelux + KPN)

De Lucom-applicatie 'Papierloze Winkels' bij KPN is een uniek ict-project:

• Het is in tegenstelling tot de algemene opinie wel degelijk mogelijk om het papierverbruik van miljoenen prints per jaar tot honderdtallen terug te brengen.

• De implementatietijd is beperkt gebleven tot enkele tientallen dagen en alle KPN-applicaties bleven onaangetast.

• Na circa negen maanden operationeel gebruik heeft zich nog geen enkele applicatiestoring voorgedaan.

• Een project dat besparing, klantvriendelijkheid en procesverbetering integreert èn goed voor het milieu is, behoeft niet op de agenda te worden geplaatst; dat doen we gewoon, zo luidde het KPN-credo. Dit is uniek voor grote organisaties!

P-direkt, shared service center voor personeels- en salarisadministratie van de rijksoverheid (P-direkt + Logica + SAP)

P-direkt is trots dat de lezers van Computable ons hebben genomineerd voor de award 'Beste ICT-project van het jaar'. P-direkt realiseert gezamenlijk met maar liefst twaalf ministeries een shared service center voor personeels- en salarisadministratie voor 130.000 eindgebruikers. Dit doen we onder meer op basis van zelfbediening, standaardisering van HR-processen, hoogwaardige ict en vergaande automatisering, en de oprichting van een gezamenlijk contactcenter. Hiermee realiseert P-direkt rijksbreed administratieve lastenverlichting en een structurele besparing van ruim twintig miljoen per jaar. P-direkt loopt goed en op planning en de mijlpalen zijn tijdig en binnen budget gerealiseerd. Als je ook vindt dat P-direkt dé innovatieve PZ-dienstverlener is van en voor de ministeries, stem dan op P-direkt!

Shared service center Groningen (Capgemini + Alfa College)

Het Shared Service Center Onderwijs van Capgemini in Groningen is ontstaan naar aanleiding van de it-outsourcing van het Alfa College in Groningen. De it-medewerkers van Alfa College zijn daarbij overgegaan naar Capgemini en organisatorisch ondergebracht in het Shared Service Center Onderwijs. De opzet is om vanuit het Shared Service Center Onderwijs ook diensten aan andere instellingen in het onderwijsveld te leveren. Met het Shared Service Center krijgt de it-dienstverlening aan onderwijsinstellingen een extra impuls, de it-medewerkers van het  Alfa College kunnen in Groningen blijven werken en door het bredere draagvlak (ondersteuning van meerdere instellingen) ondersteunt Capgemini de werkgelegenheid in de regio Groningen.

Wereldwijd beheer SAP-applicaties Shell (T-Systems + Shell + SAP)

T-Systems nam in 2008 de infrastructuur en it-professionals van de wereldwijde datacentra van Shell over. Een complexe it-omgeving met meer dan 7400 servers in ruim duizend landen. Het concern koos voor T-Systems mede vanwege zijn innovatieve Dynamic Services-platform. Hierop host T-Systems het merendeel van de wereldwijde SAP-diensten van Shell. Met deze unieke oplossing kan Shell zijn it-capaciteiten - zoals bandbreedte en storage - snel aanpassen aan de actuele behoefte. 'Het winnen van de 'ICT Project van het Jaar'-award voor het wereldwijd beheer van de SAP-applicaties voor Shell zou wederom een prachtige kroon zijn op het unieke Dynamic Services concept van T-Systems, na het in 2008 in de wacht slepen van de SAP Pinnacle Award.

Beste business case 2009

De redactie van Computable zoekt naar de beste business case van het jaar 2009. Een vakkundige jury buigt zich over voorgedragen cases en kiest de uiteindelijke winnaar.

Via een invulformulier kunnen bedrijven hun business case bij Computable aandragen. Uiteraard zijn business cases van afgeronde projecten welkom, maar ook de business cases van nog lopende of nog te starten projecten zijn welkom. Zolang de business case of het project maar linkt aan het jaar 2009.

Het aanmelden van business cases kan tot en met 20 januari 2010. In april 2010 worden de beste business cases van 2009 bekendgemaakt, mede in de jaargids Computable Business Cases 2010.

Meld nu jouw business case aan!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-29T13:36:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.