IBM en ASML zien het tij keren

groei cijfers vergrootglas grafiek

Ict-concern IBM en chipmachinefabrikant ASML presteren over het vierde kwartaal 2009 boven verwachting. De bedrijven zien allebei de vraag naar hun producten en diensten aantrekken en hebben goede hoop dat die lijn het komende halfjaar doorzet. Dat blijkt uit cijfers die beide bedrijven publiceerden. Beide leveranciers danken de verbetering van de resultaten ook aan kostenreducties.

De Veldhovense chipmachinefabrikant ASML heeft in de laatste twee kwartalen van 2009 boven verwachting gepresteerd. Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2009. De orders stegen harder dan verwacht en het bedrijf denkt die lijn het komende halfjaar door te zetten. Ondanks een nettoverlies van 151 miljoen euro over heel 2009 ziet het bedrijf het tij keren.

Volgens financieel directeur Peter Wennink komt dat door de stijgende vraag naar chips voor smartphones en netbooks. De chipmachinemaker boekte in het vierde kwartaal een omzet van 581 miljoen euro en noteerde een winst van 50 miljoen euro. Het bedrijf zag vraag naar chipmachines, die tot het derde kwartaal van 2009 nagenoeg was ingestort, keren. Het orderboek van de leverancier raakt weer gevuld. Dat moet in het eerste kwartaal van 2010 leiden tot een omzet van 700 miljoen euro. Voor het tweede kwartaal wordt een omzet van 950 miljoen euro verwacht.

Het bedrijf schrapte eind 2008 nog tien procent van de banen. De resultaten van bedrijven in de chipindustrie zijn een graadmeter voor de ict-sector.

IBM

Ict-reus IBM maakte in het vierde kwartaal meer winst dan verwacht. Het bedrijf dankt de cijfers aan een opleving van de dienstentak en aan kostenreducties. Ook de opleving van de wereldwijde economie speelt mee. Klanten die in het verleden fors snoeiden in hun ict-budget investeren weer in automatisering, zo blijkt uit een toelichting op de kwartaalcijfers.

Het vierdekwartaalresultaat steeg tot 4,8 miljard dollar. Vooral de wereldwijde dienstentak deed het goed, met een omzetstijging van 2 procent tot 14,4 miljard dollar. Het bedrijf sloot in het vierde kwartaal voor 18,8 miljard dollar contracten voor dienstverlening. De jaaromzet kwam uit op 95,8 miljard dollar, een afname van 8 procent ten opzichte van de omzet van 103,6 miljard dollar in 2008. De nettowinst over 2009 steeg wel: met 9 procent van 12,3 miljard dollar (2008) naar 13,4 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-20T11:11:00.000Z Pim van der Beek