Uitslag:

Computable Kerstpuzzel 2009: Pittig, maar vet!

De Computable Kerstpuzzel 2009 'Van A tot Z' leverde ruim 830 inzendingen op! Veel puzzelaars moesten hun hersens flink laten kraken, maar met 138 prijzen in de pot was meedoen ook aanlokkelijk. De kans om in de prijzen te vallen, was dit jaar aanzienlijk.

De Computable Kerstpuzzel 2009 'Van A tot Z' had als thema de vaak ingenieuze bedrijfs- en organisatienamen uit de ict-sector. 'Vele uurtjes plezier gehad met deze vette puzzel! Bedankt!', schreef een inzender over de Computable Kerstpuzzel 2009 'Van A tot Z'. Een andere puzzelaar stelde vast dat een jaaroverzicht op deze manier niet meer nodig is, 'want al het nieuws van het afgelopen jaar is weer voorbij gekomen.' Veel lezers gaven in hun reactie aan dat het een pittige opgave was, waarbij de antwoorden zelfs op de Computable- site moeilijk te vinden waren. 'De puzzel heeft op de eerste dag van 2010 in mijn hoofd zitten spoken - maar ik heb alles gevonden!', mailde een opgetogen lezer.

Een andere inzender bestempelde de kerstpuzzel als 'een zinvolle tijdbesteding, met momenten van hopeloosheid (waar moet ik het zoeken?) en euforie (ontdekking/opgelost).' Het bracht een andere puzzelaar tot de constatering: 'Het is Computable toch weer gelukt: de puzzel was weer moeilijker dan vorig jaar... Een killer!!! Maar toch bedankt voor de leuke hersenkraker. Wat een overwinning!'

De oplossing

De Computable Kerstpuzzel 2009 'Van A tot Z' stond in het teken van de naamstelling van ict-bedrijven. De puzzel bestond uit een alfabet aan (soms cryptische) omschrijvingen die sloegen op opvallende namen, samenstellingen, acroniemen of juist uitgeschreven afkortingen die in 2009 de kolommen van Computable haalden. Na correct invullen verscheen in de gele vakjes van boven naar beneden de eindoplossing: 'De crisis is nog geen ictcrisis'. Niet elke inzender was het eens met deze stelling en vond dat er weldegelijk sprake is van een ict-crisis.

Hierbij is het alfabet met omschrijvingen nogmaals opgenomen met daarachter het gezochte antwoord en tussen haakjes een korte uitleg:

A: Jos bouwde dit gegevenshuis: Databalk (Jos Balk richtte de automatiseerder Databalk in Veenendaal op.)

B: Consultants met een slok op: Pink Elephant (Tijdens een delirium kunnen hallucinaties met roze olifanten optreden. Maar het is ook in het Engels de benaming van een bekend adviesbureau voor servicemanagement.)

C: Printerfabrikant zonder componenten (fonetisch): Oce (Ohne Componenten was de Duitse term voor een nieuwe kopieertechnologie eind jaren 1920. Louis en Karel van der Grinten brachten dit systeem een paar jaar later onder de fonetisch uitgesproken afkorting Océ op de markt. Pas in 1970 komt de merknaam naar voren als bedrijfsnaam: Van der Grinten N.V. wordt Océ-van der Grinten N.V., om vanaf 1997 door te gaan als Océ.)

D: Hollandsche Draad & Kabel Fabriek: Draka (opgericht in 1910 opgericht door Jan Teeuwis Duyvis en Francis Howe onder de naam Hollandsche Draad- en Kabelfabrieken.)

E: Technische symbiose van Internatio en Müller: Imtech (Internatio-Müller gaat in 2001, na het afketsen van een fusie met Stork en het verkopen van de farmaceutische en chemische divisies, door als technisch dienstverlener onder de naam IMtech).

F: Netbook met vleugels: Asus (Vernoemd naar het mythische gevleugelde paard Pegasus)

G: Alle gemeente-it even belangrijk: Equalit (Gedeeld ict-centrum voor Brabantse gemeenten)

H: Typische politieverkorting: Vtspn (De ict-organisatie van de Nederlandse politie)

I: Ordinateur zonder bpo: Ordina (Ordina verkocht in 2009 zijn bpo-tak aan Centric. Het bedrijf was in de jaren 1970/1980 een vestiging van het toen bestaande, gelijknamige Franse automatiseringsbedrijf, dat zijn naam ontleende aan het Franse woord voor computer: ordinateur, oftewel rekenaar.)

J: Familiebedrijf met acroniem: AFAS (staat voor Applications For Administrative Solutions. Het Nederlandse softwarebedrijf AFAS is in handen van de families Van der Veldt en Mars.)

K: Bekend initiaalwoord in corporatieland: NCCW (Nationaal Computer Centrum Woningcorporaties)

L: Acroniem van Jonathan Swift: Yahoo (De naam van webbedrijf Yahoo! verwijst naar een onbeleefd, ongeraffineerd en onbeschaafd volk uit Gullivers reizen van Jonathan Swift. Het zou ook een acroniem zijn voor Yet Another Hierarchical Officious Oracle.)

M: Duits softwarehuis met Engelse kern: COR AG (COR is afgeleid van het Engelse woord voor kern = core.)

N: Een van beide oprichters overleed dit jaar: Egan Marino Corporation (afgekort: EMC. De in 2009 overleden Richard Egan richtte met Roger Marino in 1979 EMC op.)

O: Ict-vakblad voor codekrakers: Computable (De wiskundige Alan Turing publiceerde in 1936 het baanbrekende artikel 'On Computable Numbers'. Vakblad Computable is hiernaar vernoemd. Turing hielp in de Tweede Wereldoorlog in Bletchley Park mee aan het kraken van de Nazi-codeermachine Enigma. Hij werd in 1952 chemisch gecastreerd omdat hij homo was. Twee jaar later pleegde hij zelfmoord. Premier Gordon Brown heeft vorig jaar namens de Britse regering zijn excuses aangeboden voor de manier waarop Turing na de Tweede Wereldoorlog is behandeld.)

P: Mislukte verzekeringscombi bij deze automatiseerder: Combined Computer Services (CCS wilde vorig jaar fuseren met Netaspect, een andere verzekeringsautomatiseerder. Die fusie ketste af.)

Q: Systemen, Anwendungen, Produkte in der: Datenverarbeitung (Dit is de officiële, volledige naam van het grootste Duitse softwareconcern, afgekort SAP)

R: Salarisverwerker voor gloeilampenfabriek (afk.): CIAN (Centrale Inkomens Administratie Nederland. Randstad verkocht deze salarisverwerker in 2009 aan NorthgateArinso. CIAN verwerkt de salarissen van Philips-medewerkers en startte ooit als onderdeel van Philips.)

S: Kopieerboer krijgt databulkverwerker: Affiliated Computer Services (Xerox nam in 2009 automatiseerder ACS over).

T: Groene rekentempel: Parthenon Data Centers (Nieuw te bouwen groene datacentrum tussen de kassen in de Noord-Hollandse Wieringermeer. Een aantal lezers attendeerde de redactie op een foutje. In de officiële naam is het Centres, maar de redactie hanteerde hier per ongeluk het door haar zelf vaak gebezigde 'centers'. )

U: Marktconforme automatiseringsafdeling: ICT Mail (Hennie Wesseling, afzwaaiend cio van TNT Post, beweerde dit van zijn eigen ict-divisie in zijn afscheidsinterview in Computable, afgelopen december).

V: SAP-huis krijgt hiermee meer kleur: Yellow & Red (Ctac lijfde internetspecialist Yellow & Red in.)

W: Netwerk isoleert virussen: Quarantainenet (Enschedese leverancier van netwerkbeveiligingsoplossingen.)

X: Noorse pionier achter Franse dinosaurus: Fredrik Rosing Bull (1882- 1925, een Noorse pionier op het gebied van ponskaartmachines. Nadat Bull op 42-jarige leeftijd overleed, kwamen zijn patenten in 1931 in Franse handen. Uit deze erfenis ontstond Groupe Bull.)

Y: Laatste jaar voor roemruchte Texaan: Electronic Data Systems (Moederbedrijf HP heeft de naam van de overgenomen Texaanse automatiseerder EDS geschrapt.)

Z: Gouden jubileum voor grote Amerikaan: Computer Sciences Corporation (CSC vierde in 2009 zijn vijftigjarig bestaan.)

Prijzenpot Kerstpuzzel 2009 Computable

Hoofdprijs: Shuttle X 5000T all-in-one pc met touchscreen
L. Bartelsman-van Eijk, Weesp

2e prijs: Canon EOS 1000D kit (body + 18-55 mm lens)
J. van Dijk, Hoogblokland

3e prijs: MindManager Project-bundel van Mindjet
N. van der Meulen, Castricum

4e prijs: Boox A6 eReader van Onyx International, aangeboden door Dugong-eReaders.nl
S.W. de Heer, Bergschenhoek

5e prijs: Windows 7 Ultimate, met handtekening van Steve Ballmer
J.J. van Dalen, Yerseke

6e prijs: Bobsleeafdaling in Winterberg, beschikbaar gesteld door Active Professionals
L. de Jong, Den Horn

7e prijs: HTC Snap
M. Westerhof, Bunnik

8e prijs: Philips Brilliance LCD-monitor met PowerSensor
A.H. Voskuil, Uitgeest

9e prijs: iPod Touch met iTunes giftcard om LogMeIn Ignition te downloaden
E. Blom, Zeist

10e prijs: Xerox Phaser 3100 MFP met standaard Sudoko's
Elies Riethof, Den Haag

11e - 13e prijs: InMotion Classic van Altec Lansing
I.M. de Jong, Eindhoven
A.M. Hoevenaars, Diemen
M.J.M. Heijnen, Voorburg

14e en 15e prijs: Abbyy FineReader 10
F.A. Groenendal, Alkmaar
C. Schoenmacker, Zaandam

16e en 17e prijs: ION Tape 2 PC cassette deck
P. Blom, Nijmegen
J. van Loenen, Apeldoorn

18e - 20e prijs: Logitech Cordless Desktop Wave Pro
S. Kleinsman, Bentelo
C.N. Koning, Alkmaar
Chris Jan Peterse, Zuilichem

21e - 23e prijs: Philips LFH 0662 voice tracer
J.H. van Schoonhoven, Epe
R.G. van Schie, Den Helder
A.C. Ravesloot, Scharredijke

24e prijs: Powerplug-pakket van Conceptronics
J. de Bruin, Zoetermeer

25e - 34e prijs: F-Secure Internet Security 2010 en F-Secure Online Back-up
M. Heesakkers, Den Bosch
W.F. Schreuders, Ommen
M. Baecke, Eindhoven
D. Wendersteyt, Lochem
Erica Brands, Oijen
J.E.C. Damen, Echt
A. Woudsma, Huizen
I.I.L. Sponselee, Sint Jansteen
H.G. de Bie, Apeldoorn
K. Kusters, Spijkenisse

35e prijs: Woxter i-cube 500 MKV, aangeboden door Signo Distribution
J.T.A. Swets, Hengelo

36e prijs: Iomega eGo 250 GB Camo, beschikbaar gesteld door EMC
Francisc Beune, Rijswijk

37e - 46e prijs: Dragon Naturally Speaking 10 van Nuance
L.C. Parkinson, Borculo
R. van Rosmalen, Vleuten
J.P.G. van Soest, Waalre
W. Vertegaal, Delft
E. de Putter, Terneuzen
M. van Aert, Kapelle
K. Kettenis, Rhoon
G. Dorenbos, Beuningen
J.van Loon, Anna Paulowna
Bianca Tielemans, Zwolle

47e en 48e prijs: Abbyy PDF Transformer Pro 3.0
J. Geertsma, Grou
M. Huisman, Amsterdam

49e - 58e prijs: Be.ez Le Rush laptoptas
H.H.L. Wijnant, Sittard
A.W.I. Boerstoel, Doetinchem
K. Doornbos, Groningen
T. Stout, Bergambacht
H.J. de Boer, Noordwijkerhout
P. Stok, Rotterdam
Lily Hamers, Leimuiden
W. Berkhof, Amerongen
R. Gremmen, Amsterdam
R.P. Louwe, Amsterdam

59e - 63e prijs: Trend Micro Internet Security 2010 Pro
R.L. Hijdra, Den Haag
C. Baghuis, Deil
M. de Bruin, De Westereen
J. Berendsen, Lichtenvoorde
B.M.W. Jansen, Aalten

64e - 68e prijs: DataTraveler Locker+ 16GB van Kingston Technology
J.H.L. van der Bij, Groningen
Fred Visser, Hoorn
R.J.G. Killaars, Roermond
P.A. aan de Wiel, Dordrecht
Zo & Atild Nagtegaal, Etten-Leur

69e - 72e prijs: Acronis Backup & Recovery 10 Advanced Workstation
T. van Laar, Renswoude
E. Slagboom, Schiedam
M. Roet, Hoogkarspel
R.J. den Dulk, Puttershoek

73e - 82e prijs: SLOW Pc-fighter van SPAMfighter en SPAMfighter PRO
C.E.L. Wetzels, Sittard
P.J. van de Riet, Hattem
W.T. van Dijck, Amsterdam
J.M. Pothoven, Deurne
G.C.L. Niemantsverdriet, Woerden
N. Mulder, Houten
S. Voorduin, Benthuizen
R.R.N. Bakker, Gouda
Lenie Smits, Goes
L.J. Witteveen, Tilburg

83e - 87e prijs: SAW, de videogame
E. Visser, Amsterdam
L.H.A. van Wijngaarden, Meteren
R. Appels, Maassluis
T. Koelemij, Enschede
F. Derickx, Gouda

88e - 92e prijs: Targus PowerPoint Presenter
W. Nevels, Hengelo
Febian Hurkens, Epen
T.A. Mulder, Zevenhuizen
J.L. Tetteroo, Boskoop
N. Claessen, Maastricht

93e - 102e prijs: Kaspersky Mobile Security
Marianna Moorslag, Utrecht
B. Geurts, Den Haag
Jake Merks, Heemstede
Linda Voskuil, Houten
T.P.P.M. van de Ven, Veldhoven
H. Sterken, Hengelo
F.G. Swinkels, Ede (Gld)
A.E. Rietman, Utrecht
Willem Helder, Amsterdam
M. Basem, Delft

103e - 127e prijs: eScan Antivirus Editie
N. Quaedackers, Heerlen
A.J.M. de Vries, Amersfoort
H. Boonstra, Veendam
P.J.M. Goeyenbier, Zoetermeer
A.W. Groen, Lieren
J. Verweij, Heerhugowaard
C.C. Schouten, Den Haag
A.J. Bakker, Hellevoetsluis
H. Tamminga, Zwolle
E.M. Krijger, Ede
Ilse Brinkhuis, Doetinchem
H.H.J. Hanenbergh, Annen
D. Verkade, Waddinxveen
C. Schotanus, Woudenberg
D. Rorije, Epe
A. Boschman, Winterswijk
C. Zwanenburg, Amsterdam
J.W. Klaver, Den Haag
T. Kooij, Moerkapelle
H. Vuyk-Koning, Nederhorst den Berg
D.M. Spijker, Hengelo
J.C. van Bodegom, Amsterdam
J.J. van den Berg, Barendrecht
M. Serto, Zeist
Moniek Vonk, Middelburg

128e prijs: Waterman-pen en lederen schrijfmap, beschikbaar gesteld door de Cognos Users Group Netherlands
M.F.H. van Wesel, Echt

129e - 133e prijs: Vulnerability Management for Dummies, beschikbaar gesteld door Qualys
R. Heeringen, Hoogeveen
P.F.C. Kuipers, Brummen
J. van Bijnen, Vlijmen
F. Berger, Zoetermeer
Nency van Essen, Kootwijkerbroek

134e - 138e prijs: PCI Compliance for Dummies, beschikbaar gesteld door Qualys
A. van de Pas, Almere
H.J. Kuiten, Eindhoven
F. de Cuijper, Poeldijk
Harry van Leeuwen, Nijmegen
J.T.M. Leenders, Maarssen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-26T11:25:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.