De chipfabrikant gaat gebukt onder een totale schuld van bijna 5,3 miljard dollar. Die is deels een overblijfsel van de lening die NXP in 2006 aanging om te verzelfstandigen van Philips. Dat elektronicabedrijf heeft nog steeds nagenoeg 20 procent van NXP in handen.
De overige 80 procent zijn in handen van zes durfkapitalisten, waarvan Apax en AlpInvest de bekendste zijn. Zoals gebruikelijk bij dergelijke investeringsconstructies, komen de kosten voor de deelneming van de durfbeleggers ten laste van het bedrijf.
Zakenbanken
Volgens de twee anonieme bronnen zouden enkele grote zakenbanken, zoals Morgan Stanley, Barclays en Deutsche Bank, door NXP in de arm zijn genomen om een beursgang voor te bereiden. Dat Philips niet van zijn aandeel van 20 procent af wil, kan daarbij een complicerende factor vormen.
In 2009 verminderde NXP zijn totale schuldenlast al met 17 procent tot iets minder dan 5,3 miljard dollar. Een deel daarvan gebeurde door de uitgifte van obligaties, de terugkoop van aandelen en door onderhandse aflossingsdeals, meldt Bloomberg. Een beursgang zou de totale schuld van NXP met 1 miljard dollar kunnen verminderen.
De woordvoerder van NXP, die niet wil reageren op geruchten over de beursgang, kan ook weinig zeggen over andere maatregelen die het bedrijf treft om de resterende schuld op te lossen. 'We werken continu aan het verbeteren van onze kapitaalstructuur.'
Omzetdaling
In 2009 boekte de chipleverancier een nettoverlies van 161 miljoen dollar bij een omzet van ruim 3,8 miljard dollar. Het jaar ervoor verloor het bedrijf netto maar liefst 3,6 miljard dollar bij een omzet van 5,4 miljard dollar.
2009 was voor veel bedrijven in de chipindustrie een moeilijk jaar. Volgens onderzoeksbureau Gartner boekte de sector in 2009 10 procent minder omzet dan in 2008.
Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn: