KPN claimt miljoenen aan btw voor umts terug

Telecombedrijf KPN gaat de Nederlandse Staat voor de rechter dagen om btw terug te vorderen op de in 2000 gekochte umts-licenties. Ook andere Europese telecombedrijven zetten vergelijkbare stappen.

KPN hoopt in totaal 120 miljoen euro terug te kunnen vorderen op de Nederlandse staat, meldde dagblad De Telegraaf afgelopen vrijdag. Volgens KPN is dit het btw-deel van de totale aanschafprijs van de umts-licentie, die het aanschafte om deze derde generatie mobiele telefonie aan te kunnen bieden in Nederland.

 

De Oostenrijkse overheid heeft een aantal telecomaanbieders in dit land doorverwezen naar het Europese hof om na te gaan of bij het uitgeven van umts-licenties in een veilingmodel sprake is geweest van btw. Redenering is dat Europese overheden bij dit soort veiligingen een maximale opbrengst hebben nagestreefd en daarom geopereerd hebben als een bedrijf dat btw-plichtig is. Het is nog niet bekend of het Hof deze zaak aanneemt.
 
Het ministerie van Economische Zaken stelt dat bij het toekennen van de licentes geen sprake kan zijn van belastingteruggave, omdat de overheid niet btw-plichtig is. Telecombedrijf KPN moet voor het einde van 2004 actie ondernemen om aanspraak te kunnen maken op de 120 miljoen euro

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-16T11:53:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.