'IBM heeft volwassen relatie met open source'

'Innovatieve bedrijven zijn niet bang voor opensourcegemeenschap'

Sommige bedrijven zien open source als een bedreiging, maar IBM heeft er een volwassen relatie mee. Dat zegt hoogleraar Wil van der Aalst van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). 'Ze zien de opensourcegemeenschap als een mogelijkheid om ideeën uit te testen. De beste daarvan bouwen ze in binnen een commerciële omgeving.'

De TU/e werkt met IBM Research samen binnen EU-gefinancierd onderzoek naar nieuwe technieken en tools om gemakkelijker, sneller en goedkoper diensten via het internet aan te bieden.

Hoogleraar Wil van der Aalst  vindt het niet vreemd dat IBM overheidsgeld gebruikt om cloudinfrastructuur-software te ontwikkelen die waarschijnlijk niet wordt vrijggegeven onder een opensourcelicentie. De analysesoftware die de TU/e binnen dit zelfde project ontwikkelt, wordt waarschijnlijk wél vrijgegeven onder een opensourcelicentie.

'De EU wil vernieuwing stimuleren en de samenwerking tussen universiteiten en het bedrijfsleven bevorderen. IBM is een goede partij omdat ze als één van de weinige bedrijven nog écht durven te investeren in onderzoek en ontwikkeling',  vindt van der Aalst.

Ideeën uittesten

Volgens van der Aalst zien sommige bedrijven open source als een bedreiging, maar 'IBM heeft er een volwassen relatie mee. Ze zien de opensourcegemeenschap als een mogelijkheid om ideeën uit te testen. De beste daarvan bouwen ze in binnen een commerciële omgeving.'

Dat is geen schande, vindt van der Aalst. 'Dat zie je ook met ProM, dat door de TU/e ontwikkeld is. Tot nu toe zit er meer dan vijftig manjaar aan onderzoek in. Dat hebben we allemaal vrijgegeven onder een opensourcelicentie.' Die tools zijn echter niet gebruiksklaar. 'Het is een grote kerstboom aan tools, waar naïeve eindgebruikers vrij snel de weg in kwijt raken. Diverse oudstudenten uit mijn vakgroep hebben daarvoor speciale bedrijfjes opgericht. Voorbeelden zijn Fluxicon en Futura Process Intelligence. Ze houden de ontwikkelingen aan onze universiteit in de gaten en pikken de beste ideeën eruit. Daar omheen ontwikkelen ze producten, die ze voorzien van een duidelijke gebruikersinterface. Dat toont aan dat innovatieve bedrijven niet bang zijn voor open source.'

Opensourcelicentie

De nieuwe analysetools die de TU/e ontwikkelt zijn overigens ook te gebruiken zonder Barcelona, zoals IBM's toekomstige SaaS-engine wordt genoemd. Van der Aalst: 'Process mining is zeer breed toepasbaar en stelt weinig eisen aan het onderliggende informatiesysteem.'

ACSI

Het idee achter het door IBM geleide Artifact-Centric Service Interoperation (ACSI)-onderzoek is om data die online dienstverleners met elkaar uitwisselen te plaatsen op één gemeenschappelijk 'prikbord'. Dat moet synchronisatieproblemen voorkomen wanneer bij één internetdienst verschillende leveranciers betrokken zijn. IBM heeft vorig jaar een eerste prototype van een engine gebouwd, waarmee SaaS kan worden gebouwd die werkt volgens dit 'prikbord-principe'.

De rol van de faculteit Wiskunde en Informatica van de Technische Universiteit Eindhoven binnen ACSI is om tools te creëren waarmee de efficiëntie van die engine kan worden geanalyseerd. Daarbij wordt voortgebouwd op ProM, een aan de TU/e ontwikkeld open-source framework voor het bouwen van process mining tools.

De Europese Unie betaalt zo'n driekwart van de onderzoekskosten en daarnaast de totale organisatiekosten. In totaal is er 4,6 miljoen euro met het project gemoeid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij TU/e

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-21T08:25:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.