In de Benelux bleef de omzet van Logica in de eerste helft van 2010 steken op 257 miljoen pond (zo'n 309 miljoen euro). Dat is 17 procent minder dan een jaar geleden. De brutowinst bedroeg in de Benelux 12,2 miljoen pond (14,4 miljoen euro), een daling van 20 procent ten opzichte van de eerste helft van 2009.
Behalve met de achterblijvende omzet uit overheidsopdrachten, heeft de omzetdaling te maken met lagere tarieven die het bedrijf met veel klanten in 2009 afsprak. Tarieven zijn sindsdien gestabiliseerd. De onderneming verwacht dat de omzet in de tweede helft van het jaar minder zal afnemen.
In vrijwel alle sectoren waar Logica Benelux actief is, de publieke sector, de financiële sector en de sector industrie, distributie en transport, blijft de omzet achter bij vorig jaar. De divisie Outsourcing zag zijn omzet toenemen van 16 naar 18 miljoen pond (van 19,3 naar 21,7 miljoen euro).
Groepsniveau
Op groepsniveau kon Logica de eerste zes maanden van 2010 zijn omzet net niet gelijkhouden aan die van een jaar eerder. Met 1,87 miljard pond (2,25 miljard euro) blijft de omzet er namelijk 1 procent onder. De nettowinst groeide echter met 219 procent naar 67,7 miljoen pond (zo'n 81,2 miljoen euro). Vooral de activiteiten in Frankrijk waren winstgevender dan een jaar eerder.
Logica boekt niet alleen in de Benelux minder winst dan in de eerste helft van 2009. Zo was het bedrijf in Zweden ruim 21 procent minder winstgevend en in het Verenigd Koninkrijk ruim 10 procent. De Benelux-organisatie presteert al langere tijd minder goed dan het concern.
De cijfers*
Logica | Eerste halfjaar 2010 (miljoen euro) | Eerste halfjaar 2009 (miljoen euro) | Verschil (%) |
Omzet | 2245 | 2251 | -1 |
waarvan Benelux | 308,4 | 370,8 | -17 |
Operationele winst | 150 | 152,4 | -2 |
waarvan Benelux | 14,4 | 18 | -20 |
Brutowinst (ebitda) | 103,2 | 28,8 | +258 |
Nettowinst | 81,2 | 25,4 | +219 |
* gehanteerde wisselkoers: 1 pond = 1,2 euro
Bron: Halfjaarcijfers Logica H1 2010 (6 augustus 2010)
Reacties
Dag Diederik,
Wat ik jammer vind is dat je toch de mondiale prestatie van het bedrijf (bewust) onderbelicht laat. Ik heb je al eerder aangesproken op je negatieveen tendensieuze berichtgeving omtrent Logica en merk dat nu weer. Vind ik jammer en heb jij noch Computable nodig.
Dankzij de opgeschorte salarisaanpassingen is er toch een mooi resultaat behaald! Da's positief, toch?
zo kan het ook....
http://www.fd.nl/artikel/19229656/update-logica-handhaaft-verwachtingen-2010
Hmmm..... die uitgestelde salarisronde gaat dus toch nog van pas komen. En in oktober wordt ie weer uitgesteld naar volgend jaar....
Toedeledokie.... ben blij dat ik er weg ben.
Tja, om de halfjaar cijfers kunstmatig 'hoog' te houden is het al meer dan eens voorgekomen om bepaalde zaken (waaronder de salarisronde) naar het volgende halfjaar over te hevelen. Niets nieuws onder de zon.
Jaren lang heeft Nederland the UK en andere (Logica)CMG toko's de hand boven het hoofd gehouden als de resultaten weer tegen vielen en de afgelopen paar jaar is Nederland de gebeten hond nu andere landen het een keer beter doen.
Ook blij dat ik er weg ben.
@Joop en @gast
Wat een onzin. Computable is gericht op de Nederlandse ICT markt. Niet op beleggers (zoals FD).
Lijkt mij duidelijk dat het slechte presteren, keer op keer, van Logica hierin prominent naar voren wordt gehaald.
Lezers zijn immers gericht op dit nieuws. Zoals bijvoorbeeld ook een goede analyse van de oorzaken van de sterk terugvallende omzet in Nederland.
Verder worden de internationale aspecten netjes belicht.
Er is maar een oplossing voor jullie wens om beter in het nieuws te komen: beter presteren. (Misschien nog maar een jaartje uitstellen die salarisronde ...)
@ Spidey
Jij zegt: Tja, om de halfjaar cijfers kunstmatig 'hoog' te houden is het al meer dan eens voorgekomen om bepaalde zaken (waaronder de salarisronde) naar het volgende halfjaar over te hevelen.
Nu dacht ik toch eigenlijk, dat de halfjaar cijfers over het eerste halfjaar gaan (januari tot en met juni). De salarisronde bij Logica is al jaren in juli. Dus ik snap je niet helemaal. Ze zouden niet uitgegeven worden in het eerste halfjaar en ze drukken dus ook niet op de balans van het eerste halfjaar.
@Joop en @gast is het de schuld van Computable dat netto 320 man/vrouw bij Logica Benelux moest vertrekken? Doe niet zo flauw.
Logica had een beperkte interesse in de overheid omdat zij de banken veel interessanter vond. Nu het met de banken slechter gaat, vindt Logica de overheid opeens veel aantrekkelijker. Logica vergat alleen hoeveel de overheid in de banken heeft moeten investeren en dus minder snel nieuwe ICT-projecten zal starten. En reguliere inkomsten uit beheer voor de overheid vond Logica te min. Dat geld gaat dus naar de concurrenten.
>Kabinetsformatie zit Logica Nederland dwars
Hoe ging dat gezegde ook al weer:
Een winnaar heeft een plan, een verliezer alleen maar excuses..
@Hockeyman: Precies!
Dit bericht is alvast weer een mooi excuus om straks de tegenvallende bedrijfsresultaten te gaan afschuiven op "externe factoren in den markt" net zoals de crediet-crisis.
Ik ben benieuwd hoelang Logica Nederland echt nog in business blijft....
Dat is het risico van 'wedden op één paard', in dit geval de overheid-sector
Ach, Logica is een c.v. schuiver pur sang. Nu de markt is ingestort, moeten ze een andere manieren zoeken om de markt te bedienen. Voorheen was een accountmanager iemand die bij een bank of overheid koffie ging drinken, waarna eventueel een verzoek om een c.v. binnen kwam.
Er zal een switch moeten plaatsvinden waarin ze met proposities actief de markt opgaan. Hiervoor heb je andere competenties nodig met management die weer een visie heeft over de producten die je wilt gaat verkopen / specialiseren. Kwaliteit van personeel, management en sales is gericht op het verwerken van c.v. verzoeken. Om dit om te buigen is een lange weg.
Persoonlijk hoop ik dat ze het gaan redden. Er lopen bij Logica veel goede specialisten rond. Het management moet nu ook die stap zetten.
Groet,
Trommel
@trommel,
Enige nuance is wel op zijn plaats. Logica heeft al jarenlang een outsourcingclub en zij snappen dat business model. Neemt niet weg dat ook Logica nog wel eens last heeft van managers die alleen het detacheringmodel begrijpen en alles ook zien als een vorm van detachering.
Het valt mij op dat velen bedrijven in de ICT branche nog prominent in een uurtje-factuurtje modus zitten en het outsourcing model niet begrijpen. Dat geldt overigens ook voor veel (overheid)klanten. Hierdoor worden er vele synergie voordelen niet verkregen en staat de performantie vaak nog op hetzelfde niveau als op het moment dat outsourcing in de mode kwam.
Juist outsourcing is een fenomeen wat minder last hoort te hebben van economische schommelingen door de langlopende contracten. Sterker nog veel bedrijven willen juist outsourcen in economisch slechte tijden.
@Jelle,
Ken je de salaris (payroll) outsourcingstak binnen Logica? Ik zal je de details besparen!
Welke salaristak? Die hebben ze toch al verkocht?
@Jelle,
Ken je nog de Managed Services tak binnen Logica Nederland? Die vond men ook niet interessant genoeg, omdat een groot deel van die medewerkers van MBO niveau was en dus MBO tarieven verdienden.
Later is Logica Nederland weer aandacht gaan besteden aan Outsourcing, maar het gaat niet van harte en dus gebeurt het halfslachtig. Daarom kunnen ze de klant ook niet overtuigen want die wil continuïteit en kwaliteit.
De board snapt niet dat als je via Managed Services continu aanwezig bent je aan veel leads komt voordat de meeste concurrenten het doorhebben.
De houding van de board t.o.v. Managed services Nederland is als een ouderwetse knipperbol, aan - uit, maar dan analoog.
@ gast & trommel
Volgens mij snappen jullie het verschil niet tussen Outsourcing en de payroll activiteiten van Logica.
De payrolling heeft Logica verkocht, de outsourcing van Payroll doet Logica nog steeds en de klanten die met Logica werken zijn daar uitermate tevreden over.
Het is (naar mijns inziens, mijn mening) een grote boevenbende daar.