ICT-boegbeeld Marine blijkt beerput

De ict-divisie van de Marine, CAMS-Force Vision, was in 2009 nog 'Top ICT-werkgever van het jaar'. Het kreeg dit keurmerk vanwege de uitstekende arbeidscultuur en -voorwaarden. Twee jaar later blijkt de afdeling geteisterd door interne malversaties.

Het rommelt bij CAMS-Force Vision in Den Helder, waar defensiesoftware en maritieme wapensystemen worden ontwikkeld, aldus De Volkskrant. Bij het marineonderdeel van het Ministerie van Defensie in Den Helder zou er sprake van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen. Kritische werknemers en hun familieleden zouden worden geïntimideerd. Het ministerie van Defensie is op de hoogte maar geeft geen commentaar. Inmiddels zijn er Kamervragen gesteld aan minister Hans Hillen van Defensie over het defensieonderdeel, dat in 2009 nog werd uitgeroepen tot 'Top ICT-werkgever van het jaar' door Corporate Research Foundation (CRF) Netherlands. Het keurmerk werd volgens CRF Netherlands gegeven 'op basis van arbeidscultuur, arbeidsvoorwaarden, opleiding en training, werksfeer en werkomstandigheden, interne promotiekansen en zijn innovatieve vermogen'. 

Klokkenluider

Volgens een intern rapport, dat in handen is van De Volkskrant, is het goed mis bij CAMS-Force Vision, onderdeel van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Er zou misbruik worden gemaakt van dienstauto's en telefoons. Verder zouden hardware zoals pc's zijn gestolen. Werknemers zijn vaak ongeoorloofd afwezig en managers verrijken zich met bonussen en aanblijfpremies.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Defensie Materieel Organisatie (DMO) in opspraak komt. Begin februari 2011 werden bij de DMO-afdeling op de Frederikskazerne in Den Haag ernstige integriteitschendingen waren vastgesteld, zoals diefstal en drugshandel.

CDA-minister Hans Hillen

Bij het DMO-onderdeel in Den Helder schijnt het alle lange tijd te rommelen. Dat begon halverwege 2009 toen een klokkenluider samen met andere werknemers de misstanden op de agenda zette. Op 10 september 2010 kreeg hij op vrijwel alle punten gelijk van een onderzoekscommissie. Sindsdien wordt een groep van negen personen die de klokkenluider steunen het leven zuur gemaakt. Zij worden onder andere aangeduid als 'informanten' en 'verraders'. Ook hun familieleden zoals echtgenoten en kinderen worden lastig gevallen. Het ministerie van Defensie wil van hen af: hun functies zullen vervallen na een reorganisatie.

De PvdA en de SP willen een debat met verantwoordelijk CDA-minister Hans Hillen. Ze willen onder andere weten waarom Hillen de integriteitschendingen niet aan de Tweede Kamer heeft gemeld. Ook willen PvdA en SP dat klokkenluiders en de verantwoordelijke medewerkers worden beschermd. Het ministerie van Defensie geef geen commentaar.

Over CAMS-Force Vision

CAMS-Force Vision is gevestigd in de Nieuwe Haven in Den Helder en staat onder leiding van algemeen directeur en Kapitein Ter Zee (ktz) Huub Geilenkirchen. Het onderdeel bestaat sinds 1967 en is een expertisecentrum van het ressort Zeesystemen. Het is een van de oudste software-ontwikkelbedrijven in Nederland en staat in direct contact met de verschillende vaartuigen van de Koninklijke Marine. CAMS-Force Vision ontwerpt (zware beveiligings)systemen voor fregatten en onderzeeboten van de Koninklijke Marine, maar ook andere diensten aan andere Defensieonderdelen. Zo ontwerpt en integreert CAMS-Force Vision commandosystemen. Er werken rond 165 mensen bij CAMS-Force Vision, zo meldt de website. 120 mensen zijn bezig met software engineering. 75 procent is burgerpersoneel, de overigen zijn in militaire dienst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable daagt Defensie om WOB-zaak

Defensie zwakt belang ICT-inhuurcontracten af

Sanering Defensie treft ICT-onderdeel Ivent

Imtech meldt 28 miljoen euro aan marine-orders

Defensie sluit raamcontracten ICT-inhuur

Capgemini regelt biometrie bij Defensie

SLTN trekt zich terug uit Defensie-tender

SCC levert randapparatuur aan Defensie

Defensie schrijft miljoenentender opnieuw uit

Defensie onderzoekt opnieuw ICT-uitbesteding

ICT'ers Defensie laten zich bijspijkeren

Defensie start tender voor 240 miljoen euro

Defensie onderschat ICT-systeem JSF

Defensie gaat mobiel met KPN

IBM levert koppelvlak aan Defensie

Imtech krijgt 38 miljoen aan orders van marine

Defensie snijdt in ICT-uitgaven

Telindus laat zaak Defensie rusten

Informatica koppelt legacy Defensie aan SAP

PWC verliest kort geding tegen Defensie

ICT-afdeling politie en Defensie werken samen

Marine ontslaat klokkenluiders ICT-onderdeel

CAMS-Force Vision gaat op in JIVC Defensie

Minister pakt misstanden ICT-divisie Marine aan


Reacties

Wow, het lijkt bijna een gemiddeld groot IT-bedrijf.. Maar dat dan binnen een staatscultuur. Het wordt nog eens wat zo met de overheid.

Mijn advies is reorganiseren en je eigen targets halen. Jezelf belonen en dan weer opnieuw reorganiseren. Dit doe je een aantal keer tot je weer de oude ideeën kunt op pakken van tien jaar terug. Dat doet ieder bedrijf. Als werknemer is het waardeloos, maar als commercieel uitbater krijg je er veel van terug. Krijgen want het is niet verdienen. Verdienden doen alleen degenen die werken naar loon.

"Als iemand wijst, kijkt de dwaas naar de vinger".

Voordat je het weet heeft Defensie weer een kwestie à la Fred Spijkers, in plaats van dat het de oorzaken van de problemen aanpakt.

Dit is de moraal van van Defensie, zie de reactie van onnavolgbaar hier boven:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fred_Spijkers

Stel de klokkenluiders boven de malverseerders,
moet je eens opletten hoe snel de malversaties voorbij zijn...
Maak het standaard procedure en dan zijn de malversaties mischien wel gewoon voorbij?

Blijkt dat die hele 'Top ICT-werkgever van het jaar' titel ook maar een wassen neus is als ze die toko niet eens goed hebben weten in te schatten.

Maar dat de overheid blijkbaar corrupte militairen de hand boven het hoofd houdt stemt mij toch enigszins somber.

CAMS-Force Vision was ook in het jaar 2010 "Top ICT Werkgever". Zie http://www.topemployers.nl/TopEmployersICT/TopEmployersICT2010/ForceVision.aspx

Overigens is dat geen prestatie, want "Top ICT Werkgever" is gewoon een commericieel project van dat CRF. Als je betaalt ben je TOP ICT Werkgever, en als je niet betaald ben je het niet. Ze komen wel interviewtjes houden en je moet een vragenlijst invullen, maar dat is allemaal niveau schoolkrantjournalistiek.

Zoals te lezen is in de kamerbrief, laatste paragraaf van de eerste bladzijde
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/def/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/03/08/kamerbrief-berichtgeving-misstanden-cams.html

"Uit dit onderzoek kwam naar voren dat bij de sectie Bedrijfsvoering van CAMS tal van regels werden overtreden."

Bedrijfsvoering is meestal zaken als administratie, secretarie, inkoop, etc. Hier werken waarschijnlijk geen militairen en geen ICT-ers.

Dus van "corrupte militairen" is geen sprake. Dat een aantal medewerkers niet integer hebben gedragen wil niet zeggen dat alle werknemers van CAMS-Force Vision niet integer zijn. Zelf ken je misschien in je eigen bedrijf ook wel een aantal mensen die elkaar niet kunnen luchten of zien. Dat betekent niet dat de sfeer in het gehele bedrijf slecht is. Dus waarom zou de prettige werksfeer genoemd bij "Top ICT Werkgever" voor IT-ers daar niet kunnen?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-07T09:32:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.