Zaak rond ontslagzwendel ict'ers in stroomversnelling

De oprichters/directeuren van de voormalige firma's Bright IT en Cygnus, respectievelijk Richard van V. en Eric P. zijn begin deze week gearresteerd op verdenking van grootscheepse fraude in de it-branche

Met deze actie komt de in 2003 reeds gesignaleerde ontslagzwendel van de twee verdachten nu op gang. De zaak is waarschijnlijk aan het rollen gegaan toen het bij het Openbaar Ministerie doordrong Richard van V. ook zakelijk leider is van het afgelopen december door Opta voor ongevraagde spam beboette Stichting Yellow Monday. Het tweetal is gisteren bij de rechter-commissaris voorgeleid die ze voor tien dagen in bewaring heeft gesteld, meldt de Telegraaf..

Het duo deed zich in 2002 al voor als respectievelijk headhunter en directeur van een bedrijf dat it-ers bemiddelde naar nieuwe banen. Daarvoor werd door de oorspronkelijke werkgevers betaald. De gedupeerden namen ontslag bij hun oorspronkelijke werkgever maar werden vervolgens nog in de proeftijd ontslagen door het bedrijf van de verdachten. Een groot aantal slachtoffers heeft rechtzaken tegen de twee verdachten lopen.

Richard van V. werd eind vorig jaar ook al door de Opta voor tienduizenden euro’s beboet omdat hij met zijn bedrijf Yellow Monday ongevraagde sms-berichten en spam-mail verstuurde. Erik P. kwam vorig jaar juli in het nieuws nadat hij een inmiddels mislukte keten met spotgoedkope merkfietsen had opgezet onder de naam Yolly. Hij haalde de woede van de Nederlandse rijwielbranche op de hals door geïmporteerde merkfietsen uit het buitenland voor dumpprijzen via internet te verkopen.

Het tweetal wordt onder andere verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte. Het fraudebedrag loopt in de tonnen. Ongeveer veertig gedupeerden, georganiseerd in de belangenorganisatie Bright IT/Serengetti, hebben zich inmiddels bij justitie gemeld als slachtoffer van de oplichters.

Zie ook de eerder in Computable verschenen artikelen www.computable.nl/artikels/archief3/d22gh3mj.htm en www.computable.nl/artikels/archief4/d03gh4uf.htm.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-14T11:48:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.