Managed hosting door True

Boek 'Turing en Dijkstra' is extra prijs Kerstpuzzel

Naast de tien prachtige hardware- en softwareprijzen kent de Computable Kerstpuzzel 2012 'Van A tot Z' een extra prijs. Uitgeverij Lonely Scholar stelt drie exemplaren beschikbaar van het boek 'The Dawn of Software Engineering. From Turing to Dijkstra' van Edgar G. Daylight. Deelnemers aan de Kerstpuzzel kunnen hun oplossingen nog tot 1 januari 2013 insturen.

Op 23 juni 2012 was het een eeuw geleden dat Alan Turing werd geboren, een van de grondleggers van de informatica en kunstmatige intelligentie. Zijn baanbrekende thesis 'On Computable Numbers' uit 1936 vormde de inspiratiebron voor de titel van ict-vakblad Computable.  

Edsger W. Dijkstra (1920-2002) is een wereldberoemde informaticus die in 1999 nog door de lezers van Computable gekozen werd tot Nederlandse it-persoonlijkheid van het millennium. Dijkstra is bekend vanwege zijn grafisch-theoretische algoritmes, de implementatie van het Algol 60-besturingssysteem THE - dat is opgebouwd uit gesynchroniseerde sequentiële processen - de uitvinding van de 'guarded commands' en programmeermethodieken in de breedste zin van het woord. Zijn 'Notes on Structured Programming' uit 1969 groeide uit tot een invloedrijke publicatie in de informatica.

Deromantisering

In het kader van het 100ste Turing-jaar vinden en vonden er in binnen- en buitenland talloze exposities,  presentaties en andere evenementen plaats. Zo heeft de Belgische informaticus (software engineering) en onderzoeker Edgar G. Daylight, momenteel verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven, een studie gepubliceerd over de invloed van het werk van Alan Turing op dat van Edsger Dijkstra en andere software-ontwikkelaars. Volgens Daylight moet de invloed van Turing niet overgeromantiseerd worden.

Het boek 'The Dawn of Software Engineering. From Turing to Dijkstra' (ISBN 978-94-91386-02-2) geeft niet alleen een beeld van het werk en de opvattingen over computers en programmeren van de boegbeelden Turing en Dijkstra. Het bevat ook interviews met de gezaghebbende onderzoekers op het gebied van programmeertalen Tony Hoare, Barbara Liskov, Niklaus Wirth en Peter Naur.

Auteur Edgar G. Daylight houdt ook een blog bij over Edsger W. Dijkstra op www.dijkstrascry.com.

Kerstpuzzel

In de Computable Kerstpuzzel 2012 'Van A tot Z' komt het jaar nog een keer langs in de vorm van 26 soms cryptische omschrijvingen over bedrijven, instellingen, personen, zaken en ontwikkelingen die in het nieuws zijn geweest. Het inzenden van het antwoord kan tot 1 januari 2013 via www.computable.nl/kerstpuzzel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-12-24T11:57:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.