Europese parlement wil herstart octrooiwet software

Het Europees parlement verzoekt de Europese Commissie overnieuw te beginnen met het ontwerpen van een wet voor octrooien op software. De voorzitters van de commissies van het EP besloten dat gisterenmiddag.

Of de Europese Commissie gevolg gaat geven aan het verzoek is onzeker. Eurocommissaris voor de Interne Markt, Charles McCreevy, hield het EP onlangs nog voor dat ook een nieuw voorstel rekening houdt met de mening van de Raad van Ministers.

Er zijn nu drie wetsvoorstellen. Het origineel is opgesteld door de Europese Commissie, onder leiding van McCreevy’s voorganger Frits Bolkestein. Het Europees Parlement bracht daar een groot aantal wijzingen in aan (tweede voorstel). De Raad van Ministers creëerde de derde variant, die meer lijkt op het oorspronkelijke Commissie-voorstel.

Vanaf het begin bleek het ontwerp voor de software-octrooiwet omstreden. Veel kleine softwarebedrijven in Europa zijn tegen. De ontwerpwet stelt onder meer dat zo’n patent alleen verkrijgbaar is voor code, geïmplementeerd in een apparaat. Toch vrezen de tegenstanders dat ze van alle code die ze schrijven moeten nagaan of er een patent op rust. Computercode zonder apparaat (computer) is eigenlijk niets.

Voorstanders stellen dat een Europese octrooiwet een hele verbetering is op de huidige praktijk. Nu moet voor een patententoekenning in ieder EU-land apart een aanvraag worden ingediend.

In Nederland is onder meer Philips een voorstander van het Raads-variant. "Daar kunnen we prima mee leven", aldus een octrooigemachtigde van het elektronicaconcern.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kleine correctie: het gaat om een Europese richtlijn, niet om een wet. Nationale parlementen moeten de richtlijn omzetten in wetgeving.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-18T11:48:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.