Apple moet Ierland 13 miljard euro terugbetalen

Grootste naheffing tot nu toe

Investering

Ict-gigant Apple moet Ierland dertien miljard euro terugbetalen. Dat heeft Eurocommissaris Margrethe Vestager bekendgemaakt. Het bedrijf heeft volgens de Europese Commissie de afgelopen jaren te weinig belasting betaald.

Het is de grootste naheffing tot nu toe. Op de tweede plek staat het Franse energiebedrijf EDF, dat 1,4 miljard euro moest terugbetalen. In januari van dit jaar werd nog gesproken over een bedrag van zeven miljard dollar die Apple zou moeten betalen. De opgelegde naheffing is dus opmerkelijk hoger dan wat persbureau Bloomberg eerder berekende. 

De afspraken tussen de ict-gigant en Ierland gaan jaren terug en zijn volgens de Financial Times gemaakt in 1991, toen Apple een kwakkelend computerbedrijf was. Tegenwoordig is de firma een van de rijkste bedrijven ter wereld en heeft het meer dan tweehonderd miljard dollar in kas.

Door slim gebruik te maken van belastingregels, die sterk per land verschillen, wist het bedrijf jarenlang allerlei belastingen te voorkomen. Europa heeft naast Apple een aantal andere Amerikaanse bedrijven op de korrel in grootschalige belastingzaken. Eerder oordeelde de Europese Unie dat Starbucks vijfentwintig miljoen euro moet terugbetalen aan Nederland. Ook Microsoft, Amazon en McDonalds worden verdacht van slim gebruik van belastingregels.

Verenigde Staten

Op de achtergrond speelt er ook nog een ruzie tussen Amerika en Europa. Want ook de VS aast op Apple's geld en is bang dat deze naheffing ervoor zorgt dat er uiteindelijk minder overblijft. Eerder vroeg de Amerikaanse minister van Financiën al aan EU-commissievoorzitter Juncker om te overwegen het onderzoek te stoppen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mooi. Laat bedrijven maar wat meer betalen en burgers wat minder...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-30T11:54:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.