NL-bedrijven koploper in groei softwaregebruik

ING ziet in sectoren transport, bouw en horeca kansen voor leveranciers

Groeien

De inzet van software bij Nederlandse bedrijven en organisaties is de afgelopen decennia explosief gegroeid. In vergelijking met omringende landen is Nederland zelfs koploper in de groei van softwaregebruik. Dat concludeert het Economisch Bureau van ING na onderzoek.

Bron: ING

‘Door de digitalisering is de afgelopen jaren de totale kapitaalwaarde van software en databases bij bedrijven en overheid explosief gestegen. In Nederland is die waarde van tien miljard euro in 1995 toegenomen tot bijna 55 miljard euro in 2017. Hiermee behoort Nederland qua groei tot de koplopers in Europa’, stelt de bank. ING vergelijkt via Eurostat de nationale rekeningen van Nederland, België Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië en pluist deze onder meer na op de kapitaalgoederenvoorraad.

In Nederland neemt de waardegroei van software veel harder toe dan van andere balansposten, zoals bedrijfsbezit, voertuigen, gebouwen, intellectueel eigendom, hardware en machines, stelt ING. Daardoor groeide de waarde van software de afgelopen decennia het hardst.

Sinds 1995 groeide software bij bedrijven en instellingen met jaarlijks gemiddeld bijna twintig procent. Andere kapitaalgoederen groeiden in die periode veel minder hard. Ondanks de harde groei is de totale waarde van software als percentage van alle kapitaalgoederen in Nederland met minder dan 3 procent nog steeds beperkt’, plaatst de bank als kanttekening.

Kansen voor softwareleveranciers

Bron: ING

Vooral zakelijke dienstverleners hebben veel software op de balans, de vastgoed en agrarische sector weinig. In onderwijs en zorg is het gebruik van software de afgelopen jaren het hardst gegroeid, maar de hoeveelheid software per medewerker loopt daar nog wel achter, stelt de bank in een vergelijking tussen verschillende sectoren.

‘Met bijna elf miljard euro aan waarde en circa veertien  procent van de totale kapitaalgoederen zijn het in Nederland vooral de zakelijke dienstverleners die veel software en databases in bezit hebben. Ook in de ict-sector is de waarde vanzelfsprekend hoog. De publieke sector volgt met ruim zes miljard euro’, aldus ING.

In het onderwijs en de zorg is de softwarewaarde de afgelopen twintig jaar bijna vertwintigvoudigd. Die branches zijn de afgelopen decennia steeds meer gebruik gaan maken van digitalisering waardoor software een steeds groter deel van de balans uitmaakt. ING: In de zorg nam de waarde van software en databases toe van 129 miljoen euro in 1995 naar 2,7 miljard in 2017. Digitale klantendossiers en zorg apps die de communicatie tussen patiënt en zorgverleners verbeteren, nemen dan ook onder de naam eHealth flink toe'. Volgens de onderzoekers geldt dat ook voor het onderwijs. 'Door lesstof meer digitaal aan te bieden moet het bijvoorbeeld gemakkelijker worden om leerlingen per vak onderwijs op hun eigen niveau aan te bieden.'

In de sectoren transport en bouw liggen volgens de bank veel kansen voor softwarebedrijven. In die sectoren is steeds meer vraag naar mobiele toepassingen. Softwareleveranciers kunnen profiteren van de vraag naar snelle data-analyses en toepassingen van bijvoorbeeld vlootbeheer, meldt een onderzoeker van ING in gesprek met Computable.

SaaS drukt de waarde van aangekochte software

Bron: ING

Ook ziet ING een forse toename van clouddiensten. Het aantal bedrijven dat gebruik maakt van een clouddienst nam toe van 35 procent  van de bedrijven in 2016 naar bijna bijna vijftig procent in 2018. Het gaat daarbij om verschillende soorten clouddiensten zoals e-mail, software voor boekhouden en het opslaan van bestanden.

Door de toename van saas-abonnementendiensten kan de groei van de waarde van aangekochte software op de balans bij bedrijven in verschillende sectoren stoppen of afnemen. ING: ‘Bedrijven kopen immers niet meer zelf de software aan, maar sluiten een abonnement af voor het gebruik. Dit leidt tot een periodieke betaling uit de cash flow in plaats van een éénmalige investering die gefinancierd moet worden.’

Tegenover de stagnatie of daling van aangekochte software staat een verdere groei van op de balans geactiveerde ontwikkelingskosten voor software. ‘Deze zelf ontwikkelde software staat steeds vaker op de balans bij bedrijven buiten de ict-sector, zoals uit de industrie en zakelijke dienstverlening. Digitalisering van hun producten en diensten betekent dat zij zelf, met eigen programmeurs, online-platformen, apps en software maken’, aldus de bank.

Bekijk hier de volledige publicatie met overzichten per sector.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-05T11:24:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.