BSA ingehouden blij met afwijzing softwarepatenten

De Business Software Alliance (BSA) respecteert de keuze van het Europees Parlement en vindt ook dat het patentsysteem verbeterd moet worden. De BSA reageert hiermee op de uitspraak van het Europees Parlement dat gisteren het wetsvoorstel over de patenteerbaarheid van software verwierp.

“Ondanks dat we voor een gezamelijke Europese wet zijn, vinden we het goed dat nu nog altijd het intellectuele eigendom van makers gewaarborgd blijft. Dat is goed voor de Europese concurrentiepositie,” zegt BSA-directeur Francisco Mingorance. Het BSA blijft er wel bij de Europese regeringen op aandringen dat het huidige Community Patent bijgewerkt moet worden.

Reacties van andere partijen zijn aanmerkelijk opgewekter. De Stichting Vrijschrift ziet de verwerping ronduit als een overwinning. “Het is de tweede keer dat het mislukt is om software patenteerbaar te maken”, zegt Arend Lammertink van de stichting, “Softwarepatenten blijken niet te legaliseren.”

Arnoud Engelfriet, ocrtooigemachtige bij Philips, vindt geen richtlijn beter dan een slechte. “Wij zijn dan nu ook vooral opgelucht. Onze innovaties blijven beschermd.” Toch ziet hij graag meer controle op de toekenning van octrooien. “Het Europees octrooibureua heeft meer kennis van zaken, meer mensen en meer kwaliteit nodig.”

Sun Microsystems is erg gelukkig met de gang van zaken. Zij zien het als een duidelijke overwinning voor de open-source. “Het geeft aan dat het parlement behoeft heeft aan een gebalanceerde, concurrende markt voor software die alle spelers, ongeacht hun omvang, gelijke kansen biedt,” zegt Simon Phipps, Chief Open Source Officer van Sun. Ook Red Hat geeft aan ingenomen te zijn met de uitslag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-07T16:46:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.