Surf benoemt techtrends voor onderwijs en onderzoek

Surf presenteert voor de eerste keer een trendrapport, gericht op de onderwijs- en onderzoekswereld. De ict-coöperatie hoopt met het overzicht genoemde sector te inspireren en handvatten aan te reiken.

'Surf Tech Trends 2023' verschaft context, inzicht en duiding in de nieuwste technologische ontwikkelingen en de mogelijkheden hiervan voor onderwijs en onderzoek. Ron Augustus, chief innovation officer bij Surf zegt daarover: ‘Het belang van digitalisering neemt almaar verder toe en in zo’n hoog tempo dat de mogelijkheden en implicaties niet voor iedereen direct zichtbaar zijn.’ Het rapport gaat in op technologieën als advanced computing, artificial intelligence (ai), edge, extended reality, networking en quantum. Per technologie worden meerdere trends uitgewerkt. En per trend toont het rapport naast een introductie het niveau van ontwikkeling, welke krachten erop van invloed zijn en geeft voorbeelden van toepassingen voor het onderwijs dan wel onderzoek. Bovendien staat beschreven welke impact de trend hoogstwaarschijnlijk gaat hebben. Ook zijn de trends getoetst op publieke waarden als toegankelijkheid en veiligheid.

Input samenrapen

Eén van de technologieën waarvoor Surf meerdere trends uitwerkt, is ai. Recente ontwikkelingen tonen dat we nu meer complexe modellen kunnen bouwen die verschillende soorten input samenrapen in een systeem met brede capaciteiten. Deze modellen werken als een nieuw soort Zwitsers zakmes. Onderzoekers kunnen daar hun voordeel mee doen. Een andere belangrijke trend binnen de ai is dat deze systemen efficiënter zijn te trainen en uit te rollen. Verder zijn nieuwe manieren in opkomst om toegang te krijgen tot data. Voorbeeld is federatief leren. Algoritmes zijn te trainen zonder dat je volledig toegang hebt tot de hele dataset. 

Computers en modellen worden ook breder toegankelijk. Ai-methoden ontwikkelen zich naar een wetenschappelijk instrument dat net als microscoop ook door leken op dit gebied kan worden gebruikt. Een tweede voorbeeld is low-code/no-code. Je kunt complexe rekentaken vaak met weinig of geen programmeerkennis uitvoeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-15T10:56:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.