De Academy richt zich op innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, milieuzorg en toegang tot energie, water, voedsel en gezondheidszorg. Hiertoe brengt de organisatie experts samen op het gebied van technologische wetenschappen, toegepast technisch onderzoek en productontwikkeling.
Volgens de organisatie beschikte Nederland nog niet over een publiek-gefinancierd, multidisciplinair forum dat deskundigen op deze gebieden samenbrengt. Voorloper van de NAE is Acti, de Netherlands Academy for Technology & Innovation. Deze is echter gefinancierd zonder structurele publieke gelden. De NAE neemt de activiteiten van Acti over, evenals het lidmaatschap dat Acti heeft in twee internationale vergelijkbare verenigingen Euro-case en Caets.
Subsidie
De ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en van Economische Zaken en Klimaat (EZK) ondersteunen de NAE met een gezamenlijke subsidie van een half miljoen euro per jaar gedurende negen jaar. De oprichting van de NAE wordt bovendien mogelijk gemaakt door een bijdrage van zeshonderdduizend euro van de 4TU.Federatie, het samenwerkingsverband van de vier Nederlandse technische universiteiten.
Het bestuur van de NAE bestaat onder meer uit voorzitter Henk van Houten (tot afgelopen december technisch directeur bij Philips) en vicevoorzitter Sjoukje Heimovaara (bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research).
Uw reactie
LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren