Komst Blu-ray branders schuift op naar 2007

De komst van Blu-ray branders wordt opgeschort naar komend jaar. Deze conclusie trekken analisten naar aanleiding van uitspraken van producenten Lite-On IT en BenQ die waarschuwen voor een krappe aanlevering van benodigde laser-diodes.

Ondertussen zijn er ook berichten dat reguliere Blu-ray spelers eveneens aan bevoorradingsproblemen lijden. Onder meer Pioneer zou niet in staat zijn voldoende producten te leveren voor de Europese markt. Concurrent Toshiba zou de productiezaken wel op orde hebben.

De problemen voor Blu-ray branders komen voort uit de lage productie-opbrengst (yield) van de laser-diodes. Daarnaast speelt dat Sony en Nichia de enige twee grote fabrikanten van dat component zijn. Eerstgenoemde bedrijf is de voornaamste toeleverancier voor Philips, BenQ en Lite-On IT.

Sony zet echter een groot deel van zijn productie apart voor de eigen Playstation 3-spelcomputer (PS3). Dat apparaat komt in september op de markt, dus de krapte van Blu-ray laser-diodes zou daarmee tot dat moment aanhouden.

Ondertussen heeft hardwareproducent Ricoh een laser aangekondigd die alle formaten kan lezen. Dit levert dus een 'vierweg' dvd-speler op; het leest cd's, dvd's, hd-dvd's en de concurrerende Blu-ray dvd's. Ricoh toont het optische component deze week op de International Optoelectronics Exhibition in Tokio. Een 'vierweg' brander laat echter nog op zich wachten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-11T11:04:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.