Intel introduceert echte dualcore Xeon-chips

Intel heeft de nieuwe uitvoering (codenaam Tulsa) van zijn Xeon MP-processoren uitgebracht. Deze chip is een echt dualcore-ontwerp, in tegenstelling tot voorganger Paxville die bestond uit twee single core processoren samengevoegd op één plak silicium.

De chipproducent brengt de Tulsa-processoren eerder uit dan gepland. Het wil met die zware chips, voorzien van 16 MB cache-geheugen, de concurrentiestrijd met AMD opvoeren. Diens Opteron-chips zijn recent nog omarmd door IBM en Dell, voor hun servers met vier of meer processoren.

Intels nieuwe dualcore Xeon MP-chips beloven een prestatieniveau dat 70 procent hoger ligt dan dat van voorganger Paxville. Daarnaast streeft het in bepaalde benchmark-tests AMD's Opteron ook voorbij. Bovendien biedt Tulsa dat hogere prestatieniveau met een relatief lager energieverbruik. Intel spreekt van een bijna drie keer betere prestatie-per-Watt.

De Tulsa-processoren zijn nog gebaseerd op de NetBurst-architectuur, die Intel nu laat varen met de komst van zijn nieuwe Core 2 Duo-processoren. Die zijn gebaseerd op een nieuw basisontwerp, genaamd Core. De eerste serverprocessor in die lijn is de in juni gelanceerde Woodcrest, maar die is bestemd voor dualprocessor (DP) servers. Tulsa is voor machines met vier of meer processoren. In de tweede helft van volgend jaar komt Intel met nieuwe MP-processoren (codenaam Tigerton) die dan zijn gebaseerd op de Core-architectuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-08-30T10:12:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.