Dell onthult eerste AMD-producten

Dell onthulde gisteren in New York pc's met AMD-processoren en een hernieuwde alliantie met EMC. Met de 'Dell 2.0' strategie hoopt de kwakkelende computerfabrikant een frisse start te maken.

Boekhoudproblemen wierpen een schaduw op Dells technologiedag in New York. Een onderzoek van beurswaakhond SEC dwong de pc-fabrikant maandag zijn presentatie van de jongste kwartaalcijfers voorlopig uit te stellen. Oprichter Michael Dell is zich ervan bewust dat het onderzoek kan leiden tot Dells verwijdering van aandelenbeurs Nasdaq. “We verwachten de situatie op te kunnen lossen”, aldus de topman.

Sinds Kevin Rollins twee jaar geleden het roer bij Dell overnam, verloor het bedrijf 37 procent van zijn beurswaarde. Sommige analisten roepen nu om het vertrek van de ceo. “Daar ben ik het niet mee eens”, reageert Rollins. “Het zijn niet analisten en journalisten die daarover beslissen.” Vervolgens gaf Rollins zijn baas Michael Dell het woord, die begon met een lange uiteenzetting “hoe bedrijven vandaag de dag werken”.

De conclusie is dat Rollins formeel de steun van aandeelhouders en bestuur heeft. “Kevin Rollins is een uitstekende manager”, vat Dell samen. Het is niet eerlijk Rollins de schuld te geven van alle “uitdagingen” van het bedrijf. Het bestuur is volgens de oprichter gezamenlijk verantwoordelijk. “Geef mij dan ook de schuld.” 

Toch ziet het bestuur de noodzaak van een nieuwe koers. Dell gaat zijn productie in groeimarkten als Brazilië, India en China uitbreiden. Topman Yang Yuanqing van rivaal Lenovo zei deze week al niet bang te zijn voor concurrentie op prijs. De Chinese pc-maker kaapte in de VS het afgelopen half jaar vijf topmanagers bij Dell weg.

Rollins en Dell lichtten in hun presentaties de ‘Dell 2.0’-strategie toe. De pc-producent wil meer zijn dan het bedrijf dat online goedkope pc’s verkoopt. De focus verschuift naar kwaliteit, meer opties voor de klant en verbeterde dienstverlening. Vijftien externe industrieële ontwerpbureaus werken momenteel aan Dells volgende generatie producten. 

De opname van AMD-processoren in Dells aanbod is volgens Michael Dell het antwoord op de 'klantvraag'. Dell presenteerde in New York nieuwe Dimension-desktops met AMD’s Athlon-processoren en laptops met Sempron- en Turion-processoren met grafische chipsets van ATI. Dell is als laatste van de grote pc-makers voor AMD overstag gegaan.

“We hebben twee jaar geleden waarschijnlijk teveel vertrouwen gehad in Intels vermogen de prestatieachterstand op AMD in te halen”, zegt Eric Velfre, Europees marktingdirecteur voor de zakelijke markt. “Op dat moment had AMD ook nog onvoldoende productiecapaciteit om leverancier voor de drie topspelers in de pc-industrie te zijn.”

Naast de nieuwe partner AMD, heeft Dell nog EMC. Die twee hebben nu een nieuw contract voor de komende vijf jaar getekend. EMC-ceo Joe Tucci noemt de samenwerking “de meest succesvolle in de it-industrie”. Volgens nieuwe cijfers van onderzoeksbureau IDC staat HP op het punt EMC als opslagmarktleider van de troon te stoten, tenzij EMC de verkoop via Dell meetelt.

Dell Technology Day New York 2006

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-13T15:19:00.000Z Peter Verkooijen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.