IBM vooraan in race voor nieuwe nationale super

IBM ligt vooraan in de aanbesteding voor de nieuwe nationale supercomputer. Het rekencentrum voor Nederlandse universiteiten SARA had al Bull, IBM en SGI geselecteerd. De bestaande SGI-apparatuur is na zes jaar trouwe dienst afgeschreven.

SARA voert op dit moment afrondende gesprekken met IBM voor een super met diens Power-processoren. De nieuwe machine krijgt een rekenkracht van tussen de 50 en 100 teraflops. Dit heeft Computable vandaag opgetekend op de Superdag die plaatsvindt bij het rekencentrum. NSF-directeur Patrick Aerts vertelt dat de machine dichter bij de 50 teraflops uit zal komen doordat het een configuratie met vooral veel geheugen is, wat relatief duur is.

Volgens SARA-directeur Anwar Osseyran moet de nieuwe machine rekenproblemen in één geheel kunnen verwerken. "Het apparaat moet met de analyse van klimaatgegevens aan de slag. Door de complexiteit daarvan kun je dat probleem niet in brokken hakken en parallel aan elkaar laten berekenen", aldus de SARA-directeur. Verder zegt Osseyran dat de nieuwe leverancier als een partner moet functioneren. Een klein verkoopkantoor in Nederland is niet genoeg.

Vandaag vindt op het Science Park in Amsterdam de jaarlijkse Superdag plaats waar wetenschappelijke toepassingen voor de nationale supercomputer de revue passeren. Diverse wetenschappers verwachten met meer rekenkracht meer variabelen mee te kunnen nemen in hun modellen en zo complexere problemen analyseren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De verwachting is dat het eerste PETAflop-systeem in 2009 gerealiseerd zal worden, 50 PETAflop is voorzien voor het jaar 2020

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-14T13:18:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.