Managed hosting door True

Wereldwijde omzet chips naar 261 miljard

 

Intel is erin geslaagd om zijn eerste plek als grootste chipproducent in 2006 vast te houden, ondanks dat de omzet terugviel. Halfgeleiderfabrikanten hebben een goed jaar achter de rug en zagen de totale verkopen volgens voorlopige cijfers van onderzoeksbureau Gartner met 11 procent stijgen tot 261,4 miljard dollar.


"Dram is in 2006 sterk gegroeid en nam het stokje over van Nand Flash", aldus Jeremey Donovan, onderzoeksdirecteur van Gartner. "Ook de verkoop van draadloze netwerkchips droegen weer sterk bij aan de groei van de industrie."

Volgens Gartner mag Intel zich voor het vijftiende achtereenvolgende jaar marktleider noemen. In 2006 wist het zijn toppositie te verdedigen en dat terwijl de omzet met 9,5 procent daalde. Het onderzoeksbureau wijst er wel op dat Intel tot het vierde kwartaal marktaandeel heeft verloren aan AMD dat op basis van prijs en kwaliteit vaker werd verkozen boven de cpu's en andere onderdelen van Intel. Veel computerbouwers hebben hun aanbod van AMD-platformen uitgebreid en het dieptepunt voor Intel was dat een van zijn trouwste partners, Dell, bekendmaakte zijn laptops, pc's en servers te voorzien van AMD-halfgeleiders.

De resultaten kwamen door een prijsoorlog verder onder druk te staan, waarbij Intel als grotere partij meer te verliezen had. Samsung Electronics, de op een na grootste chipproducent, blijft marktaandeel winnen en heeft nu 7,9 procent van de markt in handen. Samsung domineert nu een groot deel van de geheugenmarkt, waarbij het de belangrijkste aanbieder is van Dram, Sram en Nand Flash. AMD is door de overname van ATI afgelopen jaar met stip de top-10 binnengekomen.

Robert Jaques, VNUnet.com

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1801869). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×