Blu-ray en HD-DVD slechts tijdelijke oplossingen

Volgens Bill Gates is de huidige strijd tussen de nieuwe hd-formaten Blu-ray en HD-DVD niet belangrijk. De twee rivaliserende formaten behoren tot de laatste innovaties van het 'optische-media'-tijdperk. Volgens Gates loopt dit tijdperk ten einde en zal flash-geheugen de grote winnaar zijn.

Volgens Gates zijn bedrijven zo druk bezig met het beveiligen van HD-DVD en Blu-ray door middel van drm-technologie dat ze de consument vergeten. En de consument is niet gek, ondanks dat veel bedrijven dit wel hopen. Een bedrijf kan best een consument overtuigen om een product te kopen dat hij amper gebruikt wanneer het product 10 euro kost, maar wanneer het 1000 euro kost zullen de meeste consumenten op zoek gaan naar alternatieven. Bill Gates verwacht dan ook dat flash-geheugen de ‘optische media'-oorlog uiteindelijk wint. En de reden is simpel. Flash-geheugen is gemakkelijk te gebruiken en het heeft de bijkomende voordelen dat de prijs ervan daalt en de capaciteit toeneemt.

Zo heeft Sandisk een nieuw apparaat aangekondigd die wel eens het einde kan betekenen voor alle optische mediaopslag in de komende vijf tot zes jaar. Het concept achter het apparaat is simpel. De gebruiker plaats het apparaat tussen zijn standaard mediabron - zonder hd-mogelijkheden - en de televisie. De content wordt opgeslagen op een flash-kaartje waardoor de gebruiker de content kan afspelen op alle apparaten die het flash-kaartje kunnen lezen. En dit is nog maar het begin. Volgens analisten zijn consumenten bereid om kwaliteit in te ruilen voor mobiliteit. Deze trend is goed te zien bij notebooks. Desktops zijn beter omdat ze beter presteren en betrouwbaarder zijn, maar notebooks verkopen momenteel veel beter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat Bill Gates doet is niet veel meer dan een open deur intrappen, natuurlijk zullen de dvd media maar weer een tussenpaus zijn. Zo is het toch altijd gegaan, van de eerste harde schijven tot en met de diskettes in alle mogelijke formaten. Zo'n strijd tussen twee verschillende technologie draagt dan inderdaad niet bij bij aan de acceptatie en levert dan ook puur en alleen tijdverlies op ten opzichte van de voortschrijdende technologie.

Misschien geen origineel praatje, maar hij heeft wel gelijk. En het is wel degelijk een interessante trend die er aan zit te komen, flash ipv optische media en hard disks (bv notebook). Geen draaiende onderdelen, minder energie, mobiel, etc. Opmerkelijk omdat we al 20 jaar doen met dezelfde (formaat) optische schijfjes en dezelfde technieken (laser etc). De flash MP3 spelers b.v. zijn maar het begin, de eerste notebooks met flash ipv harde schijf komen er al aan (dacht ik). En film op SD card kopen en die inpluggen op je TV, waarom niet.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-01-15T11:04:00.000Z Redactie Computable/PCM
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.