Smartcard biedt veilig internet vanaf elke pc

Een Duitse smartcard maakt beveiligde communicatie vanaf elke pc mogelijk. De kaart is ontwikkeld door fabrikant Giesecke & Devrient uit München. Die presenteerde vorige week een prototype tijdens een smartcardcongres in Darmstadt.

De kaart werkt samen met elke pc, zolang deze een beschikbare usb-poort, internetverbinding en browsersoftware heeft. De chip van de smartcard wordt, net als die van een simkaart, uit de kaart gebroken en in een plastic omhulsel met usb-aansluiting gestoken. Vanaf dat moment is de kaart klaar voor gebruik.

In het geheugen op de chip zit alles opgeslagen wat nodig is om de beveiligde verbinding tot stand te brengen: een webserver met een vast ip-adres, inclusief de benodigde beveiligingsprotocollen en -certificaten. De kaart kan dienen voor online bankieren of het via internet toegankelijk maken van gevoelige informatie. De smartcard zorgt dat de opgevraagde gegevens altijd op dezelfde manier worden gepresenteerd, onafhankelijk van de gebruikte pc.

Andere beveiligingsoplossingen gebruiken meestal software die eerst op de pc moet worden geïnstalleerd. De kaart van Giesecke & Devrient gebruikt alleen software die op elke standaard-pc beschikbaar is. Dat is mogelijk door het gebruik van een vast ip-adres, dat in de chip gebakken zit. De kaart werkt met Windows 98, Windows ME, Windows 2000, Windows XP en Linux.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-13T10:35:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.