Managed hosting door True

Beheer ip-netwerken is onder de maat

Dit artikel delen:

Een groot deel van de Europese it-managers maakt zich zorgen over de beheersbaarheid van hun netwerken. Dat blijkt uit onderzoek dat Quocirca uitvoerde in opdracht van CA. Een groot deel van de Europese it-managers maken zich zorgen over de beheersbaarheid van hun netwerken. Dat blijkt uit onderzoek dat Quocirca uitvoerde in opdracht van CA.

De it-beslissers zijn bang over te weinig hulpmiddelen te beschikken om belangrijke netwerktechnologieën zoals MPLS (multi-protocol label switching) en VoIP (voice-over-ip) op een goede manier in te zetten in hun organisatie. Daarnaast ontbreekt het hen aan een duidelijk en snel inzicht in problemen die zich op het netwerk voordoen, wie er last van hebben en hoe het opgelost kan worden. Deze zaken worden veroorzaakt door de steeds grotere druk op ip-netwerken die alle bedrijfscommunicatie moet ondersteunen, en het gebrek aan integratie tussen verschillende it-onderdelen.

Quocirca ondervroeg een kleine vijfhonderd it-managers naar de knelpunten bij hun ip-netwerken. Daaruit bleek dat hoewel organisaties nu voor het overgrote deel van hun communicatie afhankelijk zijn van ip, er sprake is van een gapend gat tussen het belang van applicaties die gebruikmaken van het internet protocol en de bekwaamheid van it-managers om deze netwerken pro-actief te beheren.

De druk vanuit het bedrijf om steeds meer functionaliteit over een enkelvoudig netwerk te laten lopen, betekent dat it-teams het gevoel krijgen onderbemand te zijn en te weinig kennis van zaken te hebben. Doordat ip makkelijk te beheren is en kosteneffectief kan worden ingezet, is het inmiddels het onbetwiste communicatieprotocol geworden. Wanneer een ip-netwerk problemen geeft, kan dat echter betekenen dat de totale bedrijfscommunicatie op z'n gat komt te liggen, hetgeen een organisatie kwetsbaar maakt.

De huidige tools die it-managers op dit moment tot hun beschikking hebben voldoen niet of nauwelijks om snel inzicht te krijgen in netwerkbeheerproblemen en hun impact op de organisatie. Ongeveer 40 procent van de ondervraagden gaf aan dat zij hun VoIP-netwerk onvoldoende goed kunnen beheren.

Bob Tarzey, analist bij Quocirca: "Ip wordt een mes dat aan twee kanten snijdt. Hoewel het heeft gezorgd voor een rappe uitbreiding van apparaten die aan elkaar gekoppeld kunnen worden, is het wel nodig dat dit wordt ondersteund door tools die het allemaal beheersbaar maken. Alleen daardoor voorkomen we dat het belang van ip en ons vermogen om het te beheren te ver uit elkaar komen te liggen. Dit besluit ligt in de handen van it-managers. Goede hulpmiddelen helpen om problemen te identificeren voordat ze te groot worden en een nadelig effect hebben op de bedrijfsvoering."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

IP is slechts een klein deel in de keten van systemen die ervoor zorgt dat een applicatie werkt. Het is bekend dat de keten zo sterk is als de zwakste schakel. IT-managers moeten zich realiseren wat de zwakste schakel is en daar hun aandacht op richten. Ze moeten zich ook realiseren dat IP een schakel is in heel veel applicatieketens. Dat stelt natuurlijk eisen aan de beschikbaarheid van IP. Uiteindelijk gaat het om de beschikbaarheid van de applicaties als geheel. Hulpmiddelen voor het beheer van IP zijn er voldoende. Je moet ze alleen wel gebruiken.

IP is grotendeels onzichtbaar voor de eindgebruiker en de meeste besluitvormers, totdat het een keer misgaat. Door het keten-denken kan het belang van IP inzichtelijk gemaakt worden. Dan kan het vanuit het beheeroogpunt de aandacht krijgen die het verdient.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.