Alcatel-Lucent nog in onrustig vaarwater

Leverancier van telecomhardware Alcatel-Lucent waarschuwt voor flinke verliezen en teleurstellende verkoopcijfers. Een jaar na de trans-Atlantische fusie rommelt het er nog steeds.

Alcatel-Lucent melde vorige week tamelijk onverwachts dat het bedrijf rekening houdt met een operationeel verlies van 260 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar. De omzet daalt waarschijnlijk met 12 procent tot 3,9 miljard euro. Ook in het kwartaal hiervoor liet de onderneming een omzetdaling zien.

Analisten zijn het nog niet eens over hoe ze de resultaten moeten interpreteren. "Er zijn mensen die een doemsdag verwachten. Toch denk ik dat we nog een jaar moeten wachten voordat we conclusies trekken", verklaart analist Thomas Langer aan de New York Times. Anderen hebben hun mening wel al klaar en zoeken de oorzaak van de tegenvallende cijfers in de fusie van vorig jaar. Zo zou na de fusie te weinig zijn gedaan om de productlijn te vernieuwen zodat ze snelle mobiele netwerken aankunnen.

"Het ontwikkelen van nieuwe producten is echter een kostbare aangelegenheid en leidt waarschijnlijk tot grote botsingen tussen de Franse en Amerikaanse managers", zegt analist Per Lindberg tegen de krant. "De fusie heeft alle ingrediënten van een grote ramp." Hij verwacht niet dat de producten van Alcatel-Lucent commercieel sterk genoeg zijn om te concurreren met Ericsson en Nokia.

De helft van het verlies van 260 miljoen euro schrijft het bedrijf toe aan ‘ongebruikelijke significante posten', zonder ze verder te benoemen. Ceo Patricia Russo zegt dat het bedrijf voortgang boekt, zeker als wordt gekeken naar de integratie van de bedrijfsonderdelen. De integratie is nog niet volledig afgerond.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-01T10:07:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.