Delft zet nieuwe stap naar quantumcomputer

Onderzoekers van de TU Delft zijn er in geslaagd om bewerkingen uit te voeren met twee quantum bits, de bouwstenen van een mogelijke toekomstige quantumcomputer.

Bruikbare quantumcomputers zullen hoogstwaarschijnlijk moeten worden vervaardigd met bekende fabricagetechnieken uit de chipindustrie. Aan de TU Delft worden met dat uitgangspunt momenteel twee soorten qubits bestudeerd; het ene type maakt gebruik van supergeleidende ringetjes, het andere type van zogenoemde ‘quantum dots'.

Met de supergeleidende ringetjes is nu voor het eerst een zogenoemde controlled-not bewerking met twee qubits gerealiseerd. Dit is belangrijk want hiermee kan elke quantumberekening worden gerealiseerd. Het resultaat werd bereikt door promovendus Jelle Plantenberg in het team geleid door Kees Harmans en Hans Mooij. Het onderzoek vond plaats binnen de FOM concentratiegroep voor ‘Solid state quantum information processing'. Over deze belangrijke stap in de richting van een bruikbare quantumcomputer publiceren de Delftenaren vandaag in Nature.

Quantumcomputers hebben superieure eigenschappen ten opzichte het huidige type computers. Als ze gerealiseerd worden, kunnen quantumcomputers taken uitvoeren die buiten het bereik van alle gewone computers vallen.

Een quantumcomputer is gebaseerd op de wonderlijke eigenschappen van quantumsystemen waarbij een quantum bit, qubit genaamd, in twee toestanden tegelijk verkeert. Daardoor kun je er veel sneller mee rekenen dan ooit mogelijk zal zijn met gewone bits. Met n qubits kun je 2n berekeningen tegelijkertijd uitvoeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is een grote vooruitgang, maar quantumputing is nog minimaal 50 jaar van ons verwijderd. Ik denk dat weinig van ons dit nog zullen mee maken.

Twee zaken:
- Ik ben 23 jaar. Over 50 jaar hoop ik dus nog wel in leven te zijn om zo'n ding in mijn huiskamer te hebben staan.
- '50 jaar' is een gigantisch lange tijd gezien de huidige snelheid van de ontwikkelingen. Het is dus zeer aannemelijk dat er al (veel) eerder dan 50 jaar zo'n computer gemaakt zal kunnen worden

Het bedrijf D-Wave ( URL = http://www.dwavesys.com/ ) claimt dat het op dit moment al de eerste commerciele quantum computer operationeel heeft.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij TU Delft

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-14T11:17:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.