Nieuwe afstudeerrichting: network forensic research

De opleiding network and infrastructure design is een specialistische netwerkopleiding en de enige in Nederland. De opleiding breidt uit met een nieuwe afstudeerrichting tot network forensic researcher.

Wie heeft bestanden van de server gedownload, op welke manier is een hacker het netwerk binnengedrongen, wie is verantwoordelijk voor de ontdekte miljoenenfraude? Vragen die afgestudeerden van de opleiding network forensic research (NFR) moeten kunnen beantwoorden.

De Hogeschool Zuyd start per september de opleiding als afstudeerrichting van de opleiding network and infrastructure design. Het opsporen van criminaliteit op het internet vereist veel expertise. Het gaat dan niet alleen om het beveiligen van netwerken, maar ook om het gebruik van onrechtmatig handelen te kunnen aantonen.

Digitale rechercheurs

Samen met Fox-IT heeft de Hogeschool Zuyd de opleiding het afgelopen jaar opgebouwd. "Zij hebben ons geadviseerd over de opbouw van de opleiding. We doen dat omdat zij ook hebben meegeholpen aan de mbo-opleiding digitaal rechercheur", zegt Joep Aerts, opleidingscoördinator van de studie. Hij denkt dat er veel vraag naar digitale rechercheurs op netwerkgebied. Ook kunnen afgestudeerden aan de slag bij een eigen audit- en controlafdeling van een groot bedrijf.

Een student die de opleiding tot network forensic researcher wil volgen, volgt de eerste drie jaar van de studie de opleiding network and infrastructure design (NID). Aerts: "Een geheel nieuwe opleiding opzetten was niet haalbaar." NID is een specialistische opleiding binnen de ict-opleidingen. De opleiding stoomt studenten klaar voor een baan als netwerkprofessional met verstand van netwerkservices, netwerkinfrastructuur en designing.

De Hogeschool Zuyd wil in Zuid-Nederland het internationale kenniscentrum worden op het gebied van infrastructuur, design, security en forensic. "Ook willen we wat internationaler worden, zeg maar richting Duitsland en België. Gezien de geografische ligging moet dat geen probleem zijn", zegt Aerts.

Vrijstelling

Dankzij de specialistische opleiding stromen er nu studenten uit heel Nederland in op de opleiding NID. Driekwart van deze studenten komt van het MBO. Om de hbo-opleiding goed op de vooropleiding te laten aansluiten heeft Aerts bij veel mbo-opleidingen in het land geinventariseerd wat de studenten van de desbetreffende opleiding weten. Bij doorstroming wordt er dan op bepaalde vlakken vrijstellingen verleend. Mbo'ers die de opleiding tot digitaal rechercheur krijgen ook bepaalde vrijstellingen waarna ze de opleiding network forensic research kunnen volgen.

De eerste studenten begonnen in september 2003 met de studie network and infrastructure design (NID). Dat waren er toen zestien. Het animo voor de studie groeide daarna. Inmiddels komen er circa 80 studenten per jaar van de opleiding af. Aerts ziet bedrijven de studenten bij de poort opwachten. "Voor iedere student die afstudeert, staan vijf bedrijven klaar. Ik krijg ze niet aangesleept."

Cisco

Volgens Michel Schaalje, technisch directeur van Cisco Nederland, klopt het inderdaad dat er grote vraag is naar netwerkspecialisten. Cisco Nederland en zijn partners zoeken bijvoorbeeld consultants, technische verkopers en post-salesmedewerkers met netwerkkennis.

Volgens Aerts zijn de studenten zo geliefd omdat ze richting bedrijfsleven zeer compleet zijn opgeleid. Zowel technisch als projectmatig als communicatief. "Studenten hoeven niet meer door het bedrijfsleven opgeleid te worden", zegt Aerts. NID maakt onder andere gebruik van het Cisco Academy Program.

Dat de opleiding ook goed valt bij studenten blijkt uit de cijfers van de studentenmonitor. Deze monitor onderzoekt jaarlijks alle hbo-opleidingen in Nederland. Van de 120 ict-opleidingen stond de opleiding NID op een vijfde plaats. "We worden volgend jaar opnieuw geaccrediteerd door het NQA. U begrijpt dat wij daar niet tegenop zien", zegt Aerts.

Didactisch

Omdat de lat hoog wordt gelegd, is het voor de school lastig om aan goede docenten te komen. "Docenten komen rechtstreeks uit het bedrijfsleven. Dat zijn mensen van een jaar of vijftig die ervoor kiezen om het bedrijfsleven te verlaten. Wij scholen ze om naar een didactisch niveau." De hogeschool heeft het afgelopen jaar vijf nieuwe docenten aangenomen. Dat was nodig. De interesse was namelijk zo groot dat opleiding de vraag met de beschikbare docenten niet kon verwerken.

Ook de provincie Limburg en de gemeente Heerlen zijn blij met de opleiding aan de Hogeschool. Zij hopen dat studenten na de opleiding kiezen voor een bedrijf in de regio. Aerts nodigt voor bedrijvendagen daarom zoveel mogelijk regionale bedrijven uit. "Maar ook andere bedrijven uit de rest van het land. We zijn tenslotte een opleiding voor heel Nederland."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is deze opleiding ook in friesland?

Johan, deze opleiding ligt in Heerlen, in Limburg. Maar ik ken er genoeg mensen die op kamers komen in Heerlen voor deze opleiding.

Persoonlijk ken ik ook een persoon uit Friesland. Hij heeft het hier wel naar zijn zin.

Verder zijn er genoeg andere personen van andere plaatsen uit Nederland.

wat is het gemiddelde salaris

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-30T16:01:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.