Managed hosting door True

Nokia wil Amerikaans invoerverbod van Qualcomm-chips

Nokia wil dat er niet langer telefoons met Qualcomm-chips ingevoerd worden in de Verenigde Staten. Daartoe heeft de maker van mobiele telefoons een verzoek ingediend bij de Amerikaanse Internationale Handelscommissie. Volgens Nokia maakt Qualcomm inbreuk op vijf patenten van de Finse fabrikant.

Nokia heeft de Amerikaanse Internationale Handelscommissie gevraagd om een verbod op de invoering van Qualcomm-chips. De maker van mobiele telefoons heeft de commissie gevraagd een onderzoek in te stellen naar vermeende patentschending van Qualcomm. Volgens Nokia schendt Qualcomm vijf octrooien in componenten van chips die gebruikt worden in 3G-telefoons.

Qualcomm diende eerder een klacht in tegen Nokia. De chipmaker vindt juist dat Nokia inbreuk maakt op patenten en vraagt een importverbod van Nokia-telefoons. Deze zaak verschijnt volgende maand voor de rechter. "Wij denken dat Qualcomm onrechtmatig gebruik maakt van onze patenten. Deze actie is duidelijk een reactie op de zaak die Qualcomm in juni 2006 indiende bij de commissie", zegt chief financial officer Rick Simonson tegen Reuters.

Qualcomm en Nokia kregen in april van dit jaar ruzie, nadat de licentieovereenkomst tussen beide partijen niet verlengd werd. Nokia wilde niet het bedrag betalen dat Qualcomm voor het gebruik van zijn licenties vroeg.

Broadcom

Broadcom, een concurrent van Qualcomm, kreeg twee maanden geleden gelijk van de Internationale Handelscommissie. Zij stelden dat Qualcomm inbreuk maakten op een octrooi van Broadcom. Deze uitspraak gaf Broadcom meer munitie om te onderhandelen met Qualcomm en andere partijen in de mobieletelefoonindustrie. 
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.