Managed hosting door True

USB 3.0 wordt tien keer zo snel als 2.0

De volgende generatie USB krijgt een tien maal zo hoge snelheid als zijn voorganger. Dat maakte Intel deze week bekend op zijn jaarlijkse Developer Forum. De fabrikant werkt hiervoor nauw samen met andere grote technologiebedrijven.

Intels vice-president Patrick Gelsinger heeft gisteren tijdens de Intel Developer Forum (IDF) in San Francisco een demonstratie gegeven van de nieuwste generatie USB. Hij wees zijn toehoorders er op dat USB 3.0 tien keer sneller zal zijn als de huidige generatie USB 2.0-technologie.

Intel werkt hiervoor samen met HP, NEC, NXP Semiconductors, Microsoft en Texas Instruments en verwacht het in de eerste helft van 2008 op de markt te brengen. De bedrijven willen een aantal belangrijke veranderingen doorvoeren. Behalve tien keer sneller moet USB 3.0 minder energie verbruiken en efficiënter zijn. USB 3.0 zal dezelfde architectuur gebruiken als de huidige USB-technologie.

Om het belang van de USB-technologie te onderstrepen, meldde Gelsinger dat thuisgebruikers op dit moment niet meer zonder een groot aantal USB-apparaten kunnen, zoals toetsenborden, muizen, speakers en camera's. Maar er zijn ook minder voor de hand liggende USB-toepassingen, zoals USB-koelkasten en USB-ovenhandschoenen.

Backwards compatibel

De technologie zal vooral handig zijn voor snelle 'sync & go' toepassingen tussen pc's en mobiele apparaten. Intel zegt dat er een steeds groter wordende behoefte aan snellere dataoverdracht is, nu mobiele toestellen steeds meer geheugen aan boord hebben. Usb 3.0 zal volledig backwards compatibel zijn en even makkelijk in- en uitplugbaar zijn als de huidige usb-standaarden. Naast een flinke snelheidswinst - al is het nog afwachten of de theoretische verhoging ook écht gehaald wordt - is de usb 3.0 specificatie ook geoptimaliseerd qua stroomverbruik.

"USB 3.0 is de volgende logische stap voor 's werelds meest gebruikte aansluitstandaard bij pc's," aldus Jeff Ravencraft, Intel Technology Stategist en voorzitter van het USB Implementers Forum (USB-IF). "De digitale tijden van nu rekenen op snelle en betrouwbare aansluitingen om onze enorme hoeveelheid data over te brengen."

Specifiekere details over USB 3.0 zullen in de loop van 2008 worden bekendgemaakt.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.