Microsoft biedt downgrade van Vista naar XP aan

Microsoft biedt bedrijven de mogelijkheid op hun nieuwe pc met Vista te downgraden naar Windows XP. Zakelijke gebruikers hebben moeite met Vista omdat het een zwaar beslag zou leggen op de computer.

Microsoft maakt het voor bedrijven die nieuwe pc's kopen met Windows Vista eenvoudiger om over te schakelen naar Windows XP. De downgrade wordt door de softwaregigant enkel aangeboden voor Vista Business en Vista Ultimate. De overstap kan alleen worden gemaakt met een speciaal gecodeerde installatie-cd .

Fabrikanten, waaronder Fujitsu, Lenovo en HP, leveren de installatieschijven met Windows XP mee met nieuwe pc's. Kopers van pc's met Vista Business of Vista Ultimate hadden al volgens de licentievoorwaarden de mogelijkheid om te downgraden naar Windows XP. In de praktijk leidde dat tot problemen met het geldig maken van de licentie. Het besturingssysteem kon niet geactiveerd worden..

Windows Vista is sinds eind vorig jaar beschikbaar voor bedrijven. Veel zakelijke gebruikers hebben moeite met Vista omdat het een te zwaar beslag zou leggen op de geheugen- en grafische capaciteit van de pc. Dell heeft het in april zelfs voor consumenten mogelijk gemaakt pc's met XP te bestellen.

Microsoft bevestigt dat noch het bedrijf, noch de pc-fabrikant op geen enkele wijze verplicht is om het XP-besturingsprogramma mee te leveren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een hele goeie zaak, maar wanneer kunnen particulieren die overstap downwards gaan maken. Ook Windows Vista prepared computers en laptops hebben het vaak zwaar te verduren met de traagheid van dat systeem.

Was het niet altijd al zo dat als je een nieuwe windows versie kocht dat je dan altijd legaal de oudere windows versie er onder mocht gebruiken??

Heel herkenbaar, net een nieuwe laptop gekocht en Vista is aanzienlijk trager dan XP.

Maar ach, software wordt tegenwoordig altijd uitgebracht als 'te zwaar' Optimalisatie is nou eenmaal duurder dan wachten op nieuwe, krachtiger hardware. Dit is een prima strategie: een bedrijf dat een geoptimaliseerde versie van software uitbrengt is op de langere duur altijd minder aantrekkelijk dan een 'toeters en bellen' versie die na een paar maanden pas optimaal draait.

Slimme jongens, Microsoft.

Helemaal gelijk, Wat is er mis met XP? helemaal niets.
Voor zakelijk gebruik is Vista helemaal niet interessant. Voor Windows Vista gelden weer andere domain policy instellingen dan voor XP, een Vista-machine in je domein is een nachtmerrie voor netwerkbeheerders.

Microsoft geeft dus toe dat Vista niet bruikbaar is als upgrade pad. Waar kunnen mijn klanten - die al maanden tobben met slecht performende systemen en incompatibiliteit met tientallen applicaties - de kosten van deze downgrade declareren?

Microsoft zou iedereen die door PC-fabrikanten gedwongen is om Vista mee te kopen (en heel veel andere MS software) een kosteloze downgrade moeten aanbieden. Het kan doorgaans veel compatibiliteit problemen voorkomen, de gebruikersproductiviteit verhogen en bovendien energie besparen. Met Vista krijg je alleen meer ongevraagde toeters en bellen. De beveiligingsproblemen en beheerinspanning zijn net zo groot gebleven; zonder technieken zoals encryptie kan iedereen heel eenvoudig en snel bij je gegevens. Met uitzondering van wat jonge collega's die bezig zijn hun zoveelste MS certificaat te behalen, ken ik geen ICT-er die Vista beter vindt dan XP Pro. Ik zie wel heel veel collega's een illegale XP-versie gebruiken terwijl ze een legale Vista-versie hebben. Dat komt doordat Vista een onaf product is, dat nooit meer is geworden dan Windows NT 5.2. Alle grote verbeteringen (betere beveiliging en filesysteem) zijn al voor de alpha versies er uit gehaald. Vista's succes is gebaseerd op de macht van Microsoft richting de fabrikanten. Het is jammer dat geen NT 6.0 is te noemen en het waarschijnlijk nooit wordt.

@Mister

OEM en Box/FPP geven dit recht niet.
Dat gaat alleen op voor (dure) Volume License licenties.

Dit geldt voor zowel OS als apps.

Het is al sinds Windows 3.11 dat iedere versie Windows, meer geheugen, diskruimte CPU power etc. nodig heeft. Ook sinds deze versie is het belabberd gesteld met compatibiliteit zowel naar boven als naar beneden. Probeer maar eens een Word document van 10 jaar geleden te openen, geheid dat je in een conversie programma komt of dat je het niet meer kan lezen, in ieder geval de opmaak is verdwenen.
MS levert een aardig product voor huis en tuin, verwacht er geen wonderen van, de interne huishouding van het OS is niet optimaal en ook de onderliggende hardware vertoont nog steeds structurele ontwerp-beslissingen, die het moeilijk maken om meerdere programma's en gebruikers gelijktijdig te bedienen.
MS heeft echter een zeer goede marketing om dit te maskeren en de vooruitgang in de snelheid van hardware maskeert dit ook nog eens.
Probeer eens een Linux desktop, je zult verbaast zijn wat je legaal kan downloaden en welke functionaliteit dit biedt en hoe snel je hardware wordt. Helaas voor spelletjes-spelers werkt dit niet, deze zijn gedoemd om MS Windows te blijven gebruiken, HELAAS !!

@sebastiaan:

Bij meegeleverde licentie's (oem) is het juist wel mogelijk om te downgraden naar windows XP ( pro alleen overigens )

Een goede kans voor Linux. Ook even wennen, maar je zit wel gelijk op een stabielere en kosten effectievere weg.

Gelukkig heb ik in februari nog op de valreep een laptop met XP gekocht, wat ik zelf een beetje dwars vond, maar naar nu blijkt dubbel en dwars terecht!
Ik betwijfel overigens of dat soort obligate juridische disclaimers ("MS is toch niets verplicht") juridisch wel hout snijdt. Leveranciers zijn gehouden deugdelijke waar te leveren, die in overeenstmming is met gerechtvaardigde verwachtingen van de afnemer. Verkeerde verwachtingen zijn te voorkomen, en leveren anders verplichtingen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-25T10:13:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.