Managed hosting door True

Greenpeace: iPhone zit vol met schadelijke stoffen

De iPhone van Apple zit vol met schadelijke stoffen. Dat zegt Greenpeace aan de hand van laboratoriumonderzoek van het nieuwe toestel. Volgens de onderzoekers strookt het hoge aantal schadelijke stoffen niet met de beloften van Apple om groenere electronica te maken.

De iPhone van Apple bevat veel schadelijke stoffen. Dat stellen onderzoekers van Greenpeace. Ze troffen onder meer PVC en broomhoudende vlamvertragers aan. Daarmee is de iPhone volgens Greenpeace 'ouderwets vies'. De milieuorganisatie eist dat Apple de schadelijke stoffen niet meer gebruikt.  

Topman Steve Jobs van het elekronicabedrijf beweerde eerder dit  jaar nog dat Apple een groene voorloper is. Volgens de milieuorganisatie laten de tests van de iPhone het tegenovergestelde zien. Kim Schoppink, campagneleider giftige stoffen bij Greenpeace: "Bijna alle elektronicabedrijven doen het beter dan Apple. De iPhone is ook weer ouderwets vies, Apple valt dus enorm door de mand."

Uit de test op 18 onderdelen (YouTube filmpje) bleek dat onder andere de antenne van de iPhone broomhoudende vlamvertragers bevat. De headset bevat PVC waaraan ftalaten zijn toegevoegd. De broomhoudende stoffen en ftalaten zijn moeilijk afbreekbaar, ze hopen zich op in het milieu en zijn vaak hormoonverstorend. Als de afgedankte iPhones verbrand worden komen er vanwege het PVC in de toestellen kankerverwekkende dioxines vrij.

"Als Apple echt een revolutionaire telefoon op de markt wil brengen dan moet deze vrij zijn van schadelijke chemicaliën", vindt Greenpeace. Apple verwacht miljoenen iPhones te verkopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.