Managed hosting door True

Passenger Terminal Amsterdam kiest Wi-Fi-netwerk

Passenger Terminal Amsterdam ontvangt niet alleen cruiseschepen, maar biedt ook ruimte aan evenementen en zelfs tv-opnamen. Om een dergelijk multifunctioneelgebouw van netwerkfaciliteiten te voorzien, is gekozen voor een multiservice Wi-Fi-netwerk.

Passenger Terminal Amsterdam (PTA) is een mooi voorbeeld van wat wel een modern multifunctioneel gebouw wordt genoemd. De ene dag meert een groot cruiseschip aan en op dagen dat geen schepen Amsterdam aandoen wordt het nieuwe en van veel glas voorziene gebouw gebruikt voor evenementen of zelfs radio- en televisie-opnamen. PTA is kortom een gebouw waar soms hoge eisen voor draadloze dekking en bandbreedte gelden. Vooral dat laatste is lastig. "De eisen die zo'n gebouw stelt aan de netwerkvoorzieningen wijken nogal af van wat we normaliter in een kantoorpand tegenkomen", zegt Martijn Wentzel van Wentzo, het bedrijf dat voor PTA een Wi-Fi-netwerk heeft geselecteerd, ingemeten, geconfigureerd en geïnstalleerd. "Allereerst moeten we voor grote delen van het pand wel Wi-Fi gebruiken omdat de architectuur nauwelijks vaste bekabeling toestaat."

Drie lagen

Wentzel koos voor Wi-Fi-technologie van Colubris Networks, in Nederland geleverd door Kannegieter Electronica. De Wi-Fi-netwerken van Colubris werken niet op basis van een centrale switch en zogeheten ‘thin access points', maar met een zogeheten ‘tri-plane' architectuur.  Op de datalaag vindt het feitelijke transport van data plaats, evenals quality of service en het afdwingen van security. In plaats van alle data via een centrale switch te versturen, wordt verkeer nu rechtstreeks tussen clients en servers uitgewisseld. Hier bovenop staat een zogeheten ‘control plane'. Hier wordt centraal de security geregeld en wordt bijvoorbeeld de overdracht van basisstation naar basisstation compleet met authenticatie en dergelijke verzorgd. De bovenste laag is bedoeld voor netwerkmanagementfuncties. De voordelen van deze architectuur zijn volgens het bedrijf: een betere schaalbaarheid, meer mogelijkheden voor quality of service, voor de gebruiker geheel transparante roaming en een betere beveiliging.

Lees het uitgebreide verhaal op: PTA installeert multiservice Wi-Fi-netwerk

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.