Managed hosting door True

IBM ontwikkelt nieuwe methode voor hergebruik silicium

 

IBM heeft een efficiëntere en milieuvriendelijke methode ontwikkeld om zuiver silicium uit afgedankte wafers terug te winnen. De grondstof voor het maken van chips kan worden hergebruikt bij de productie van zonnepanelen.

De chipbakker heeft nieuwe etsapparatuur ontwikkeld om wafers met behulp van water te polijsten. Hierdoor zijn niet langer milieuonvriendelijke en gevaarlijke chemicaliën nodig om de platen glad te krijgen, IBM aims to salvage silicon for solar industry">schrijft CNet. De afgedankte wafers zijn meestal testexemplaren en worden onder andere gebruikt voor het kalibreren van machines. IBM wist de wafers aan het einde van hun levensduur, zodat er geen chipontwerpen achterblijven. Het zuivere silicium wordt vervolgens doorverkocht aan fabrikanten van zonnepanelen.

IBM schat dat het jaarlijks drie miljoen wafers verbruikt, waarmee voor 13,5MW aan zonne-energie opgewekt zou kunnen worden. Bedrijven als Texas Instruments en Intel verkopen al langer hun onbruikbare testwafers. Zo verkoopt Texas Instruments jaarlijks een miljoen wafers, wat het bedrijf acht miljoen dollar oplevert.

Door de aanhoudende vraag naar zonnepanelen en de tekorten aan zuiver silicium op de wereldmarkt, blijven de prijzen voor het halfgeleidermateriaal hoog. IBM heeft aangekondigd de milieuvriendelijke techniek, die het in zijn fabriek in de Amerikaanse plaats Burlington heeft ontwikkeld, ook in zijn andere fabrieken te gaan gebruiken. Daarnaast zegt de chipbakker de nieuw opgedane kennis met andere bedrijven te willen delen, maar hoe dat moet gaan verlopen is nog onbekend.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2195507). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×