Bluetooth-SIG richt zijn pijlen op WiFi

Bluetooth

De Bluetooth-gemeenschap heeft besloten een nieuwe versie van Bluetooth te maken, die gebruik maakt van het WiFi-protocol in plaats van uwb (ultra wide band). De voorzitter van de Bluetooth-SIG schuift de schuld van deze koerswijziging op de fabrikanten van halfgeleiders voor uwb.

De Bluetooth-gemeenschap heeft besloten een nieuwe versie van Bluetooth te maken, die gebruik maakt van het WiFi-protocol. Techworld citeert John Barr, voorzitter van de Bluetooth Special Interest Group (SIG) en directeur standaardenrealisatie bij Motorola: "De verkopers van uwb-chips hebben niets geleverd dat ook maar in de buurt komt van de beloften die ze gemaakt hebben."

Niet iedereen is het met deze analyse eens. Zo valt op Gearlog te lezen dat de Bluetooth-markt in gebreke is gebleven, niet de chipindustrie.

W-usb is een draadloze technologie op basis van ultrawide band (uwb), die draadloze communicatie mogelijk maakt met 480 Mpbs tot drie meter, en 110 Mbps tot tien meter. Bijzonder aan w-usb is dat apparaten die ervan gebruik maken zowel als host als als client kunnen optreden. Om een foto vanaf een camera op een printer af te drukken is dus niet meer de tussenkomst van een pc vereist.

Ultra wide band is een radiotechniek waarbij een zender hele zwakke pulsen over een groot spectrumbereik uitzendt. Deze zijn door een ontvanger van het achtergrondgruis in de ether te onderscheiden doordat deze op een heel specifiek patroon let. Een uwb-signaal bestaat uit een onregelmatige reeks ultrakorte elektrische pulsjes. Daarbij wordt dus geen draaggolf gebruikt. Juist door dat afwijkende gedrag heeft uwb echter vele voordelen boven andere radio-technologieën. Uwb kent vele mogelijke toepassingen, zowel over de lange als de korte afstand. Hoe korter de afstand, hoe breedbandiger de communicatie.

De Bluetooth SIG bestaat uit meer dan vierduizend marktpartijen, waaronder Agere, Ericsson, Intel, IBM, Microsoft, Motorola, Nokia en Toshiba. Samen besluiten ze over toekomstige Bluetooth-standaarden, en bouwen deze in in hun producten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-02T11:00:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.