Managed hosting door True

Oproep: Last van wintertijd?

Had jouw organisatie de afgelopen week last van de overgang naar wintertijd? De redactie van Computable is benieuwd naar alle incidenten, groot en klein. Hoe wij daar zo opkomen? Lees verder ...

Hoe wij daar zo opkomen? Eh ... Vrijdag kwamen we er achter dat onze nieuwsbrief al de hele week een uur eerder werd afgesloten dan afgesproken. Daardoor werden niet alle nieuwsberichten die klaarstonden verzonden. Oorzaak: de server stond nog op zomertijd.

Inmiddels is het probleem verholpen, maar het incident roept bij ons de vraag op of de ict-branche wel zo blij moet zijn met de wisseling van zomer- naar wintertijd. Ken jij voorbeelden van ict-problemen die het gevolg zijn van de overgang van zomer- naar wintertijd, of andersom? Plaats je reactie onder dit bericht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tamelijk dom dat uitgerekend een ict-vaktijdschrift last zou hebben van de zomer/wintertijd. Er zijn al sinds jaar en dag tijdservers beschikbaar. Een netwerkbeheerder die dat niet goed geregeld heeft, zou je eigenlijk meteen moeten ontslaan.
Nog even, en dan schaffen we de hoofdletters af omdat het zo moeilijk is voor de programmeurs ... sukkels, een ander woord schiet me even niet te binnen.

Dus door een fout van jullie systeembeheerder willen jullie nou de wintertijd afschaffen? Dat lijkt me een goed plan.

Winkelbeheer: afgelopen koopzondag

Pinterminals wilden zich niet aanmelden omdat de kassaservers nog in zomertijd stonden. (Dit zou automatisch aangepast moeten worden en dat gebeurde ook.. alleen ruim een half uur te laat. De server had kennelijk een half uur nodig). Gevolg: enorme rijen aan de kassa.

Airco stond al te blazen wegens zomertijd. Blij dat het alarm niet was afgegaan.

ohwz.. en het horloge van de manager stond niet goed... gevolg.. veel te laat pauze.. wat had ik toch een droge mond :D

Leen: tijdservers synchroniseren op basis van GMT. Het OS dient te weten hoeveel daar af/bij moet - en soms (vooral bij veranderingen van regelgeving mbt tijdzones of zomertijd) gaat dat dus mis.

Mensen (en blijkbaar vooral ik) hebben veel meer problemen met de verandering. Verschrikkelijk, van de ene week op de andere opeens in het pikdonker naar huis gaan ...

Nou nergens last van gehad hoor! Mijn computersystemen melden zich de volgende ochtend gewoon met 'Uw klok is aangepast' op de wintertijd. And that's it :)
Juist in de ICT zou je daar dus GEEN last van hebben, wordt allemaal voor je geregeld als je je zaken voor elkaar hebt ...

Het kost gemiddeld 4 weken om gewend te raken aan een nieuwe tijdzone. Het is ongezond.

Wij doen emissiemetingen (metingen aan afgas) en wij loggen hiervoor met data loggers. Elke keer weer de zelfde ellende met die zomer/winter en winter/zomer tijd...

-De oproep spoort alleen aan om problemen te melden, niet als je geen problemen ondervindt. Wat is de conclusie: Iedereen heeft problemen?
-Buiten een polycom 430 SIP toestel (de firmware weet niet wanneer zomertijd begint/eindigt) heb ik geen enkel probleem bij ons op kantoor of bij onze klanten gezien

Wintertijd is een pre-historische uitvinding ver voor de ICT-tijd. Wij hebben veel moeite gehad onze systemen DST-proof te maken.
Wanneer systemen afhankelijk zijn van datum en tijd en uur 2 komt 2 keer voor is dat een ramp (en dat heeft niets met NTP-servers te maken), je kunt oude gegevens overschrijven en toch mag dat niet. En wanneer iets tussen 2:00 en 2:59:59 gebeurt bij ingang wintertijd wanneer was dat dan? Was het in het eerste 3de uur of het 2de 2de uur? Dus je hebt niets aan datum en tijd als identifier, je moet deze combineren met een extra teller.

Wintertijd ingang is echt een ramp voor softwaresystemen die 24x7 datum/tijd afhankelijke transacties doen en daardoor moet het afgeschaft worden. Overigens is er geen DateTime class beschikbaar die deze ellende goed kan ondervangen.
En om zaken erger te maken: volgend jaar gaat ingang zomertijd een week later in omdat de christelijken in ons land vind dat je tijdens pinksteren de klok niet vooruit mag zetten *zuch*. Afschaffen de DST! En wel nu!

Wat mij in dit soort rubrieken opvalt, is dat er zoveel reacties aan het eigenlijke punt voorbij gaan, in dit geval het nut van de tijdswisseling.
Mijn mening is dat in de huidige 7/24 economie de toegevoegde waarde niet -meer- opweegt tegen de nadelen.

Hoewel het tegenwoordig automatisch te regelen is met tijdservers kunnen er toch nog wel problemen optreden met het uur terug dat de overgang naar wintertijd veroorzaakt.

Klakkeloos een uur terug betekent dat alle opdrachten die zijn automatisch worden uitgevoerd (b.v. via cron) nogmaals uitgevoerd worden. Dat kan behoorlijke problemen opleveren.

Alternatieven voor een uur terug zijn dan het uitschakelen van systemen tot de tijd weer gelijk loopt of de tijd trapsgewijs synchroniseren.

@leen: Misschien eerst zelf eens in eigen boezem kijken...
Het verschil tussen winter-/zomeruur wordt niet door een tijdserver meegegeven. Een tijdserver geeft enkel het uur in GMT door. De pc/server in kwestie moet er dan zelf het aantal uur bijtellen/aftrekken voor zijn tijdszone.

Dit kun je toch al sinds jaar en dag automatiseren? Lijkt me een van de basisbeheerkwesties. Als ze dat al niet kunnen vraag ik me af hoe de rest van jullie ICT er voor staat ...

En jawel, onze nieuwsbrief was vandaag ... weer verkeerd. De systeembeheerder biedt zijn oprechte excuses aan. Afgelopen vrijdag heeft hij het probleem wel genoteerd, maar is daarna vergeten het op te lossen ... Morgen een herkansing.

U vraagt "Last van wintertijd?" Ik vind dit verontrustend. Volgens mij is de ellende namelijk begonnen toen de "zomertijd" werd ingevoerd, en niet de "wintertijd". Ik ben een avondmens en ik moet er niet aan denken dat straks de "wintertijd" wordt afgeschaft.
Voor wat betreft it-problemen: ik weet (ook uit eigen ervaring) dat overgangen tussen zomer- en wintertijd bar lastig kunnen zijn, maar dat zou volgens mij nooit een argument mogen zijn om de zomertijd dan maar af te schaffen. Dan had ik maar geen it'er moeten worden.

Erg grappig om zo een aantal verschillende reacties te lezen. De een heeft er veel (persoonlijke) problemen mee en de ander heeft nergens last van. Bij ons op het bedrijf hadden we ook nergens last van. Het zal een stuk uitmaken dat wij allemaal Windows (2003) servers hebben in een Windows domein.
Het kan mij wel erg goed voorstellen dat zoals Raymond op 4 november beschreef systemen toch wel ernstig in de war kunnen raken van in ieder geval omschakeling van zomer naar wintertijd. De klok gaat immers een uur terug en het systeem "beleeft" dus 2 keer dezelfde periode: zelfde datum, zelfde tijd.
Het siert de redactie wel dat ze zo eerlijk is om toe te geven dat er bij hen een fout is opgetreden, maar het spijt me wel hoor: dit is toch echt wel iets wat niet mag voorkomen bij zo'n bedrijf!! Hopelijk heeft jullie systeembeheerder er iets van geleerd en gebeurt het volgend jaar niet meer :-)

Ja, ik weet toevallig een goed voorbeeld: Je Outlook Kalender synchroniseren met je GSM, als je GSM op 'Auto reset time' staat en dat vervolgens niet goed doet, krijg je overal dubbele afspraken met een uur verschil, met het gevolg als je dat even niet door hebt, en de sync van GSM naar outlook laat gaan, heb je een zwaar probleem (zo als ik) als je de kalender 1 maand achteraf en 4 maanden vooruit laad synchroniseren, dat betekend handmatig alles aanpassen.... ;)

Tja, als software ontwikkelaar kun je aardig in de problemen komen als je dat voor die tijd niet opslaat. Synchronisatie en backup programma's hebben het extra moeilijk, omdat die geen verschil zien tussen zomer en wintertijd.

Als je 't mij vraagt hebben ze dat ingevoerd om meer anti-depressiva te kunnen verkopen. Zeg nu zelf: in de zomer is het langer licht, waar je automatisch al wat meer 'happy' door bent. In de winter is het snel donker, wat je dus het gevoel geeft dat je de hele dag op je werk zit te slijten en pas 's nachts naar huis mag (als het al donker is), niet zo leuk dus. Door de zomertijd in te voeren maken ze dat verschil in licht 's avonds alleen maar erger, volgens mij de ideale manier om winterdepressies nog meer in de hand te werken... Het is helemaal niet gezond, het bespaart absoluut geen energie (hier op m'n werk doen ze de lichten trouwens ALTIJD aan, ook al is dat helemaal niet nodig...), baby's en boerderijdieren snappen er niks van en ze hebben nog gelijk ook! Enkele domme mensen hebben dat ingevoerd en iedereen moet maar naar die domme mensen hun pijpen dansen, spijtig... Weet iemand trouwens de juiste minister die je daarover kan aanspreken en die je niet 'de boom in' stuurt?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-02T15:49:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.