Managed hosting door True

Softwarepech op de weg

Autofabrikanten roepen jaarlijks miljoenen auto's terug, omdat de software in deze wagens onvoldoende betrouwbaar is. Wat gaat er mis en kan het niet anders?

Autofabrikanten roepen jaarlijks miljoenen auto's terug, omdat de software in deze wagens onvoldoende betrouwbaar is. Een greep uit de problemen van het laatste jaar:

  • Vanaf februari 2007 riep DaimlerChrysler 62.369 auto's terug, omdat de achterremmen van de wagen onder bepaalde remcondities geblokkeerd kunnen raken. De oorzaak: een softwarefout in de controlemodule van het ABS-systeem (Antilock Brake System). Het gevolg: de bestuurder kan mogelijk de controle over het voertuig verliezen.
  • In oktober 2006 kwam een probleem aan het licht met het drive-by-wire systeem van de Toyota Camry. Dit systeem onthoudt wat de rijstijl van de bestuurder is. Zodra de bestuurder handelingen verricht die de wagen niet van hem of haar gewend is, kan de software die de aansturing verzorgt voor de motor en de versnelling van slag raken, met bokkig gedrag tot gevolg. Wanneer een rustige rijder plotseling het gaspedaal indrukt om een andere auto te ontwijken, kan zoiets fataal zijn.
  • Door een softwarefout kan de airbag van de passagiersstoel van de Audi A8 gedeactiveerd raken als het voltage van de bijbehorende batterij te laag wordt. Vanaf december 2006 riep Audi deze wagens terug, zodat autodealers een update konden uitvoeren van de software voor de controlemodule van de airbag.

Wanneer?

Professor Chris Verhoef, hoogleraar Informatica aan de Vrije Universiteit in Amsterdam: "Je hoort of ziet er nauwelijks wat over, want fabrikanten proberen deze problemen zoveel mogelijk onder de pet te houden. Maar Het ministerie van Transport van de VS heeft een databank online staan waarin wordt bijgehouden welke autotypen om welke reden worden teruggeroepen door autofabrikanten (klik op het bestand flat_rcl.zip). Zoek binnen het gedownloade bestand op software en je vindt ontelbare voorbeelden van veiligheidsproblemen als gevolg van softwarefalen."

Wat ging er mis?

Dr. Gerard Holzmann, ontwikkelaar van SPIN (een veelgebruikte tool voor het testen van de betrouwbaarheid van software), in een interview met Computable eerder dit jaar: "Ik zaai liever geen paniek, maar in elke auto zijn tegenwoordig verschillende processoren ingebed. In principe is de hele besturing van de auto geautomatiseerd. Dat geldt voor de remmen, maar ook voor bijvoorbeeld de besturing van de wielen. De software daarvoor wordt meestal in C geschreven. Die code wordt tegenwoordig nog onvoldoende gecontroleerd. Dat kan uiteindelijk tot consequenties leiden. Als die software faalt, kunnen er echt heel vervelende dingen gebeuren."

Prof. Dr. Ir. Boudewijn Haverkort, coördinator vanuit de Universiteit Twente van het 3TU.Centre for Dependable ICT Systems (CeDICT): "De elektronica in auto's wordt steeds omvangrijker. De luxueuzere auto's bevatten tegenwoordig vaak drie computernetwerken: eentje voor de multimedia, eentje voor kritische onderdelen zoals remmen en gas geven en eentje voor minder kritische onderdelen zoals de ruitenwissers. Die netwerken mogen niet te duur zijn en niet te veel wegen. Liefst zou je het netwerk voor kritische onderdelen drievoudig uitvoeren, zodat er bij conflicten altijd een meerderheidsbeslissing mogelijk is, maar dat is helaas niet haalbaar. Dat gebeurt wel in de luchtvaartindustrie: diverse kritische besturingsonderdelen van de Space Shuttle zijn vijfvoudig uitgevoerd."

Blaren?

Afgezien van de financiële schade die autobedrijven lijden door dit soort softwarefouten, worden de levens van miljoenen automobilisten op het spel gezet.

Kan dat niet anders?

Verhoef: "Honderd jaar geleden vielen patiënten nog bij bosjes tegelijk neer omdat behandelmethoden niet werden onderzocht, geprotocolleerd of gecontroleerd. Het maken van software is een zeer complexe aangelegenheid. Tegelijkertijd zijn we bijzonder afhankelijk van software in onze maatschappij. Toch mag iedereen software maken. Daar zijn geen opleidingseisen aan verbonden. Er is vrijwel geen regelgeving over softwareontwerp, -constructie en -gebruik. Natuurlijk werken er heel slimme mensen keihard aan ingebedde software voor auto's en doen ze er alles aan om dit soort fouten te voorkomen. Maar de medische en de voedselsector zijn duizendmaal beter gereguleerd dan dit soort kritische software."

Haverkort: "Het is enorm in opkomst om formeel gebaseerde methoden te gebruiken tijdens softwareontwikkeling, maar de tools daarvoor zijn simpelweg nog onvoldoende ontwikkeld om alle mogelijke situaties door te rekenen. De complexiteit van ingebedde software is oneindig veel groter dan mensen zich realiseren. Het gaat vaak om miljoenen regels code, die alle mogelijke combinaties van omstandigheden moeten dekken. De droom is natuurlijk dat we de correctheid van nieuwe software mathematisch voor 100 procent kunnen bewijzen, maar zover zijn we helaas nog niet. We kunnen de software al wel zodanig testen dat de kans dat er problemen optreden aanvaardbaar klein is geworden, bijvoorbeeld één op de miljoen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Kan er over meepraten, doodeng. Op de linkerbaan van de A2 tijdens een inhaalmanoeuvre liet de software in mijn spiksplinternieuwe auto het afweten. De auto viel helemaal uit, gelukkig ooit zo'n ouwe bak gehad zonder stuurbekrachtiging en ABS dus met alle kracht die ik had de vluchtstrook op. Wist niet dat er billyware in de auto zat en dat er een update was waarvoor ik naar de garage moest. De garage had hier ook nooit info over gegeven. Schrok me rot toen er aldaar een cd'tje in gestopt werd en klaar was Kees. Schrok nog meer toen bleek dat Kees niet wist wat hij deed en zich afvroeg wat er van zijn werk over zou blijven nu hij niets anders meer hoefde te doen dan een cd'tje laden en de instructies uit te voeren.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-12T11:31:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.