Doorbraak bij dataoverdracht via lichtpulsen

Ict-dienstverlener IBM heeft een modulator ontwikkeld die elektrische signalen in lichtsignalen omzet en die honderd tot duizend keer kleiner is dan eerdere technologie. De doorbraak kan worden gebruikt voor de informatieoverdracht tussen de kernen op een chip.

Onderzoekers van IBM beschrijven in het wetenschappelijke tijdschrift Optics Express dat ze een mijlpaal hebben bereikt in het streven om informatie tussen kernen via lichtpulsen door silicium te laten verlopen. Volgens IBM kan de technologie ertoe leiden dat supercomputers op een dag de grootte krijgen van een laptop.

Koperdraden

Nu vindt de informatieoverdracht tussen de duizenden kernen van de krachtige systemen plaats door elektrische signalen die verzonden worden via koperdraden. Naast het feit dat de barrière voor verdere miniaturisering hierdoor langzamerhand in zicht komt, is een bijkomend nadeel dat supercomputers evenveel energie verbruiken als wel duizend gezinnen. De supercomputers-op-een-chip die dankzij IBM's vinding dichterbij komen, zouden daarentegen net zoveel energie verstoken als een gloeilamp.

De silicium Mach-Zehnder elektro-optische modulator van IBM is honderd tot duizend keer kleiner dan eerder gedemonstreerde modulatoren. De optische modulator functioneert als een 'shutter' die bepaalt of een inkomende laserstraal wordt geblokkeerd of doorgesluisd naar silicium nanofotonische 'waveguide'.

IBM Mach-Zehnder elektro-optische modulator

Lichtpulsen

Als een digitale elektrische puls vanaf de kern van een cpu een modulator bereikt, wordt een korte lichtpuls toegestaan de optische output te verlaten. Op deze manier moduleert het apparaat de intensiteit van de inkomende laserstraal en converteert de modulator de digitale stroom data van elektrische signalen in lichtpulsen, aldus IBM.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-06T16:35:00.000Z Redactie tweakers.net
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.