Managed hosting door True

Belgacom moet netwerken openstellen

Dit artikel delen:

Het staatsbedrijf Belgacom moet snel zijn netwerken openstellen voor concurrenten tegen normale voorwaarden en prijzen. Dat heeft EU commissaris Viviane Reding (informatietechniek) donderdag gezegd.

De Belgische consument betaalt te veel voor breedbanddiensten, zegt Reding, die de Belgische toezichthouder aanmoedigt om in te grijpen. De Belg betaalt per maand gemiddeld 38 euro voor zijn internetaansluiting. Dat is zeven euro meer dan de Fransen, en tien euro meer dan de Britten.

Tot dusverre weigerde Belgacom zijn VDSL-netwerk open te stellen voor concurrenten vanwege de enorme investeringen. Bovendien wil Belgacom VDSL hoofdzakelijk gaan gebruik voor televisie en niet zozeer voor internet.

Te machtige positie

Telecomregulator BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) vindt dat Belgacom een te machtige positie heeft op de markt voor breedband internet. Volgens de Europese Commissie heeft Belgacom een marktaandeel van 46,8 procent op de kleinhandelsbreedbandmarkt, maar het beursgenoteerde bedrijf verwijst zelf naar rivaal Telenet.

Reding wil verder dat de auteursrechten voor films, muziek en games via internet en mobiele telefoons voortaan voor meerdere EU landen tegelijk worden geregeld. Alleen dan kan de markt tot 2010 verviervoudigen tot 8,3 miljard euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-04T09:56:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.