Managed hosting door True

Inloggen met je gezicht

Lenovo greep de Consumer Electronics Show in Las Vegas aan om meer gezicht te krijgen in de consumentenmarkt. Alle getoonde Ideapad laptops waren voorzien van de applicatie VeriFace. Deze vervangt de wachtwoord-inlogprocedure door gezichtsherkenning. Lenovo blaast daarmee een oude feature nieuw leven in, want zo'n tien jaar geleden leverde IBM deze applicatie al bij een webcamera.

Het gebruik van een wachtwoord is de geijkte manier om toegang tot computersystemen te krijgen. Laptops worden echter steeds vaker uitgerust met een fingerprint pad. Voor het inloggen hoeft dan geen wachtwoord meer te worden ingevoerd, maar is een afdruk van de vingertop voldoende.

De Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas werd door Lenovo gebruikt om de feature VeriFace aan een breed publiek te demonstreren; niet langer inloggen met een wachtwoord of vingerafdruk, maar door gezichtsherkenning. Een techniek die IBM ruim tien jaar geleden al introduceerde als extra bij een los verkrijgbare webcam.

Herkenning

Een in de IdeaPad laptop ingebouwde camera vergelijkt het gezicht van de gebruiker voor de computer met een eerder geregistreerde afbeelding in het systeem. Na herkenning krijgt de gebruiker toegang tot de computer en de applicaties waarvoor hij geaccrediteerd is. Lenovo-woordvoerder Matt Kohut demonstreert de werking op bijgaande video en zegt dat deze manier van inloggen zeer betrouwbaar is. Uit proeven blijkt de applicatie echter grote moeite te hebben met brildragers. Die moeten hun bril dus even afzetten.

VeriFace is nog niet beschikbaar op de Nederlandse markt. Lenovo biedt deze toepassing voorlopig alleen op consumentenproducten zoals de Ideapad laptops. Deze worden wel al in de VS verkocht. Dit jaar gaat Lenovo ook in de EMEA-regio de consumentenmarkt op. Frankrijk (grote installed base) en Afrika (nieuwe markt) bijten het spits af. Nederland volgt later.

Lenovo VeriFace gezichtsherkenning

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Leuk dat ze in het filmpje ook inderdaad ingaan op het mogelijk omzeilen van de 'beveiliging' door een foto voor de camera te houden. Het werkte niet met een glossy foto, maar waarom ze expliciet glossy noemen: brildragers zijn ook een probleem, misschien door de reflectie. Een glossy foto reflecteert ook...

Lijkt me sterk als je dit niet met een foto kunt omzeilen, tenzij de detectie echt rekening houdt met een zekere mate van variatie in het beeld.

bestaan er ook programma's om dit voor elkar te krijgen???

(als er een is met link)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.