Managed hosting door True

Lotus licht tipje van 8.5-sluier op

Dit artikel delen:

Op de Lotusphere-conferentie in Florida gaven de hoofdarchitecten van de Notes-client en de Domino-server een vooruitblik op versie 8.0.1 en versie 8.5 van beide producten. Aan de serverkant liggen vooral beter identiteits- en opslagbeheer in het verschiet. Aan de clientkant kunnen gebruikers een aantal nieuwe functionaliteiten verwachten, waaronder de mogelijkheid om vast te stellen hoe dicht ze hun mailopslag-limiet genaderd zijn.

Op de Lotusphere-conferentie in Florida presenteerden hoofdarchitect van de Notes-client Jeff Eisen en hoofdarchitect van de Domino-server Russ Holden een overzicht van de nieuwe functionaliteiten die gebruikers te wachten staan in versie 8.5, die in de tweede helft van 2008 zal verschijnen. Dat is ongeveer een jaar later dan versie 8.0 verscheen.

Internet Security Systems

De nieuwe versie van de Notes-client wordt extra beveiligd door de toevoeging van Lotus Protector for Mail Security, dat gebruik maakt van technologie die IBM verkreeg door de overname van Internet Security Systems (ISS) in 2006. Versie 8.5 zal verder een nieuwe versie van kantoorpakket Lotus Symphony herbergen. Deze versie bevat web 2.0-achtige aspecten die gebruikers bijvoorbeeld in staat stellen om vanuit documenten zakelijke toepassingen te starten. De bètaversie van Symphony 4 zal vanaf eind januari te downloaden zijn. Lotus Symphone is een gratis kantoorpakket, gebaseerd op Open Office. Het ondersteunt het open formaat ODF. Symphony maakt sinds versie 8 onderdeel uit van Lotus Notes. Het product is daarnaast 400.000 keer gedownload vanaf de website van IBM.

Versie 8.0.1: Beter identiteitsbeheer

Ook kwamen veranderingen aan bod die gepland staan voor versie 8.0.1, die in februari verschijnt. De opslagcapaciteit die nodig is voor het opslaan van mailbestanden is in die versie met 35 procent gereduceerd door betere bestandscompressie, en met nog eens 35 procent door het voorkomen van duplicaten. Lotus Notes product manager Dwight Morse: "Het komt vaak voor dat gebruikers hetzelfde bijvoegsel sturen aan verschillende personen. In versie 8.0.1 wordt nog maar één versie van zo'n bijvoegsel op de server bewaard." Verder kent de nieuwe versie van de Domino-server beter identiteitsbeheer. Morse: "Note id's worden in deze versie centraal opgeslagen. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om wachtwoorden te wijzigen zonder dat toegang tot de Notes-client nodig is."

Live Text

Jeff Eisen bevestigde het verschijnen van een publieke bèta voor de Mac van Lotus Notes 8. Daarnaast ging hij in op een aantal nieuwe functionaliteiten in versie 8.0.1 van de Notes client. Daartoe behoren onder andere My Widgets, dat gebruikers in staat stelt om web 2.0-toepassingen zoals bijvoorbeeld Google Gadgets toe te voegen aan een paneel in hun Notes-client. Een andere nieuwe functionaliteit is Live Text. Dat is een techniek die binnen Notes-documenten automatisch koppelingen aanbrengt naar andere documenten, op basis van bepaalde sleutelwoorden. Heel inzichtelijk is verder de mogelijkheid voor gebruikers om een grafisch overzicht te krijgen van de omvang van hun mailbox in verhouding tot hun opslaglimiet.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.