Managed hosting door True

'Twaalf Google-datacentra in Europa'

Dit artikel delen:

Googles datacentrum in de Eemshaven. Foto: Erwin Boogert (CC)

Google heeft naar schatting bijna dertig datacentra van waaruit het in Amerika en Europa zijn diensten aanbiedt. In Europa zouden er twaalf staan, waarvan een in de Groningse Eemshaven. Het bedrijf investeert jaarlijks miljarden om 's werelds grootste harde schijf voor publiek gebruik te bouwen.

Uit een inventarisatie van weblog Royal Pingdom blijkt, dat Google verspreid over de wereld bijna drie dozijn eigen of ingehuurde datacentra onderhoudt. Volgens deze landkaarten zijn dat er twaalf in Europa waarvan een in Rusland en een in de Groningse Eemshaven. De mogelijk in aanbouw zijnde Litouwse dependance staat nog niet op de kaart.

Royal Pingdom claimt niet dat het totaal volledig of accuraat is. Dat wordt onderstreept door een reactie onder het blogbericht waarin een Italiaan meldt dat Google geen eigen datahotel in Milaan heeft, maar hooguit ruimte van een commerciële partij inhuurt.

Vier miljard

In 2006 en 2007 alleen al investeerde Google vier miljard dollar in de aanleg en het onderhoud van eigen datacentra. Daarnaast stapte Google in februari 2008 in een consortium dat een glasvezelverbinding tussen Amerika en Azië gaat aanleggen. Google wil daarmee voorzien in de verwachte vraaggroei vanuit Azië.

Ieder datacentra, ook die in Groningen en Eemshaven, bevat duizenden computerservers. Die worden niet alleen gebruikt om gegevens uit Google Docs, Gmail en Search op te slaan, maar ook om intensieve rekenopdrachten uit te voeren. Daaronder valt bijvoorbeeld de samenstelling van Google Trends, het onderhouden van de zoekindex maar ook heeft Google een naam hoog te houden met het snel tonen van zoekresultaten.

Externe harde schijf

De voortschrijdende bouw van eigen datacentra maakt Google op een gegeven moment tot eigenaar van een 's werelds grootste 'externe harde schijf'. Dat is dan wel een gedistribueerde harde schijf die via glasvezelverbindingen een samengesteld geheel vormt. 

Om die 'harde schijf' ook bruikbaar te maken voor andere diensten dan zoeken, mailen en andere basale kantoortoepassingen stelde Google zijn infrastructuur vorige week open voor derden. Programmeurs die Python onder de knie hebben, krijgen gratis 500 megabyte opslagruimte, 10 gigabit-verbindingen en voldoende capaciteit voor 5 miljoen pageviews per maand.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens mij is geen 500 GB gratis ontwikkelruimte bij de Google App Engine, maar maximaal 1,5 GB voor de ontwikkelaar. Zie geen enkele uitzondering voor Python ontwikkelaars.


Current Quota Rates:
Apps per Developer 3
Storage per App 500MB


http://code.google.com/appengine/articles/quotas.html

Voor de geinteresseerden: je kan voorlopig niet meer voor de Google App Engine opgeven.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-15T09:38:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.