Dell ontkent AMD Opteron te overwegen

Dell ontkent dat het zou overwegen servers uit te brengen met de semi-64-bit Opteron-processor van AMD. Oprichter en ceo Michael Dell is volgens woordvoerders verkeer geciteerd.

De topman zou gezegd hebben Opteron-servers te overwegen in een interview met de Franse nieuwssite 01net. Woordvoerders van de pc-producent zeggen echter dat uitspraken van de oprichter verkeerd zijn weergegeven.
 
Dell is vooralsnog niet van plan computers uit te brengen die zijn voorzien van AMD's 32-bit chips met 64-bit uitbreidingen van de instructieset. Het bedrijf bevestigt wel servers en werkstations te ontwikkelen die geschikt zijn voor Intels weerwoord op de Opteron. De Pentium-producent onthulde vorige maand op zijn Developer Forum in San Jose (Californië) dat het zijn Xeon-processoren uitrust met 64-bit uitbreidingen. Dell verklaarde toen nog verklaarde geen Opterons te willen doen.
 
Michael Dell verwees in het Franse interview ook naar Intels 64-bit uitbreidingen. Tot op heden was de directe pc-producent de enige grote computerfabrikant die geen AMD-processoren voerde. Alle andere pc-leveranciers doen dit in meer of mindere mate wel. Dat gebruik van het Intel-alternatief is veelal begonnen in het productbereik der consumentencomputers.
 
Topman Michael Dell hamert er al jaren op dat zijn bedrijf pas aan een product of productreeks begint als er een massamarkt voor is. In de bedrijfsmarkt zou er nog niet voldoende vertrouwen in AMD zijn en dus niet voldoende vraag, redeneert de Intel-partner. Wat betreft 64-bit stelt Dell dat er ook een tekort is aan applicaties die het grotere geheugenbereik van 64-bit chips nodig hebben. Die kritiek slaat wederom op het doel van de massamarkt, ook voor servers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Het is juist andersom: een 32-bit processor waarvan de instructieset is uitgebreid met 64-bit instructies. En daarom draait ie dus 32-bit software (goed) en daarnaast semi-64-bit software. Intels Itanium daarentegen is WEL volledig 64-bit, die middels ingebakken extra elektronica (soortement hardware-emulatie) ook 32-bit software kan draaien (zij het dan met een laag prestatieniveau).
groe,
Jasper

Waarom wordt de Opteron beschreven als een "semi-64 processor". Ik weet niet beter dan dat het een volledige 64 bit cpu is die daarnaast de mogelijkheid heeft 32 bits toepassingen te blijven draaien.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.