Intel multicore-GPU gebruikt Pentium 1

Intel werkt aan een multicore grafische processor (gpu) met de codenaam Larrabee. De basis daarvoor wordt gevormd door relatief simpele cores. Volgens rondgaande berichten is dat technologie van de aloude Pentium 1-processoren.

Intel geeft nog geen details vrij over zijn aankomende multicore grafische processor (gpu). Die chip (codenaam Larrabee) bestaat uit een reeks relatief eenvoudige cores die samen het complexe rekenwerk van grafische weergave verzorgen. De Duitse tech-site Heise meldt nu dat Intel hiervoor de oude technologie van zijn P54C-architectuur gebruikt. Dat ontwerp diende voor de eerste Pentium-processoren.

De P54C-cores zijn wel 'bijgewerkt' met nieuwe technologie, zoals een vector processing unit. Daarnaast is ook de fabricage van Larrabee meer hedendaags; die wordt gemaakt op een productieproces van 45 nanometer. Die kleinere maat voor de transistorlijnen brengt ook prestatievoordelen met zich mee.

Versus Nvidia en Ati

Inmiddels heeft Intel laten weten dat dit slechts speculatie is en dat het bedrijf officieel geen mededelingen heeft gedaan - of nu doet - over de aard van de cores in Larrabee. Ook het aantal cores is officieel nog onbekend. Diverse media melden echter dat de eerste uitvoering van Intels gpu tweeëndertig van die Pentium 1-cores telt die dan op een kloksnelheid van 2 GHz draaien. Larrabee kan komend jaar al op de markt komen.

Intel wil de concurrentie met gpu-makers Nvidia en Ati opvoeren. Laatstgenoemde is overgenomen door Intels aartsrivaal AMD. Larrabee moet de chips van de tegenstanders in het stof doen bijten. Intel belooft realtime ray tracing van graphics. Ondertussen heeft Ati dat ook al aangekondigd voor zijn aankomende HD4800-videochips.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-09T10:11:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.