Tape haalt 1 terabyte

Het medium tape is niet dood, nog lang niet. Snelheid en capaciteit worden nog altijd verbeterd. Een opslagruimte van 1 terabyte (TB) is nu gehaald.

IBM en Sun Microsystems komen nagenoeg tegelijk met de onthulling van tape die een opslagcapaciteit van 1 terabyte (TB) biedt. Sun was met enkele uren voorsprong de eerste, maar IBM claimt een hogere snelheid voor zijn terabyte-tape: 160 versus 120 megabyte per seconde.

De Storagetek T1000B van Sun is echter deze maand al verkrijgbaar, terwijl IBM's System Storage TS1130 begin september op de markt komt. Beide tapedrives kosten bijna 40.000 dollar, voor de respectievelijke instapmodellen. De twee leveranciers benadrukken elk ook de compatibiliteit met voorgaande tape-cartridges in hun productseries.

Tiered storage

Tape is nog altijd veel ik gebruik, met name voor backup. Daar zit nogal groei in door de toenemende hoeveelheden data die bedrijven en individuen genereren. Bovendien moet die data vaak ook bewaard blijven, al dan niet door wet- en regelgeving.

Daarnaast raken nieuwe opslagmodellen in zwang met verschillende lagen (tiers), die worden gevuld op basis van criteria als ouderdom van de data en kosten van de opslag. Tape scoort op dat laatste gebied goed, mede doordat het geen stroom verbruikt als de data niet wordt gelezen of weggeschreven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben het niet geheel met de schrijver eens. Natuurlijk zitten tape-fabrikanten niet stil en is ook dit medium onderhevig aan continue innovatie. Echter, het artikel begint met 'Het medium tape is niet dood, nog lang niet'. Het feit dat de discussie de laatste jaren gevoerd ofdat tape toekomst heeft, is natuurlijk typerend. Ik ben er dan ook van overtuigd dat tape niet geheel uit de markt zal verdwijnen, maar dat het voor een groot deel plaat zal maken voor alternatieven op de backup markt. Ik doel dan met name op disk-to-disk backup oplossingen. De innovaties in deze markt gaan vele malen sneller.
Zo hebben tests uitgewezen dat D2D-backup tot zeven keer sneller backupt en tot twintig keer sneller kan restoren dan tape.

Binnen het MKB segment is online backup, een vorm van disk-to-disk backup, een vorm van backup die een enorme groeimarkt meemaakt. Dit komt met name door het gemak en eenvoud, 2 essenti�le elementen die tape backup mist.
Door snellere internetverbindingen (door de vele glasvezelprojecten kijkt niemand meer op van een 100Mbit/s-verbinding), de goedkopere storage �n de innnovatie rondom online backup-technologie�n verschuift de grens om meer met online backup te doen en minder met tape.

Dus tape is niet dood, al zie ik de toekomst niet rooskleurig in...
Roland Sars
Directeur Marketing en Business Development van BackupAgent BV

Er zullen niet veel bedrijven zijn die deze tape nuttig zullen kunnen gebruiken. De grote denkfout die in back-up omgevingen vaak wordt gemaakt, is dat sneller ook beter is. Terwijl het tegendeel vaak waar is.

Het probleem ligt op het gebied van de aanvoer van data: als de mediaserver niet voldoende data heeft om de tape in streaming mode te brengen, is de kans op een kapotte tape drive bijzonder groot. Restore van losse files van LTO-3 en LTO-4 tape kan al een drama zijn. Met deze tape zal dat probleem alleen maar groter worden.

Voor bulkopslag van vele terabytes aan data die via zeer krachtige mediaservers verloopt, kan deze nieuwe tape-standaard een uitkomst zijn, maar voor gangbare omgevingen leveren hoge tapesnelheden meer narigheid op dan dat er profijt wordt getrokken uit de theoretische snelheden.

Deze tape moet dan ook meer worden gezien als een stuiptrekking van het medium tape, te vergelijken met de 100Mb Token ring standaard die nooit meer is aangeslagen. De praktijk leert dat D2D, Zoals Roland Sars terecht aanvoert, samen met VTL/CDL technologie, gewoonweg beter in staat is om back-up taken uit te voeren. Tape zal nog enige tijd in steeds bescheidener vorm blijven bestaan voor off site back-up. dood is het medium zeker nog niet, maar je kunt het ook niet springlevend noemen.

Frank van der Lecq
Storage Practise Lead Bull Nederland

De uitdaging van grotere tapes, zoals de 1 terrabyte tapes, ligt mijn inziens, naast de genoemde punten van Frank van der Lecq, vooral ook op het vlak van data integriteit en de controle hiervan.

Ondanks is mijn inziens tape niet 'dood' en zal mede door de toenemende vraag naar 'groene' oplossingen de vraag naar multi-tier oplossingen zoals Disk-to-Disk-to-Tape in grotere omgevingen toenemen. Men is steeds slechter in staat grote disk omgevingen te voorzien van stroom en koeling.

In de 'kleinere' omgevingen waar de hoeveelheid data in het algemeen niet extreem groot is, mijn inziens, disk-to-disk backup of de diensten zoals BackupAgent levert een praktische oplossing.

Jochem Steman
Manager Infra Services
IT Solution Partners

Tape is niet dood!

Tape moet gebruikt worden waar het in de huidge omstandigeheden geschikt voor is.

Het Offsite brengen van data.
Het backuppen en restoren van bestanden zoals db en mail backups.
Het Archiveren van grote hoeveelheden statische data.

Op het gebied van firstline backup van filesystemen wordt de gerbuik van tape wel erg onaantrekkelijk. Te grote volumes met te veel zoektijd en te veel start en stop operaties maken restore SLA's niet meer haalbaar en dus zal disk 2 disk backup hier een groot deel van de tape devices vervangen.

Koen Willems
Storage Consultant
Bell Micro.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-16T10:30:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.