Krachtigste computer in België draait op Linux

Sinds kort is de krachtigste computer in België officieel in gebruik bij Cenaero, een luchtvaartonderzoekscentrum dat in Gosselies is gevestigd. Het betreft een cluster van 85 servers die op Linux draaien.

De cluster heeft een theoretische topprestatie van meer dan één teraflop (1 miljard floating point bewerkingen per seconde) en zou hiermee bij de 250 krachtigste supercomputers ter wereld horen. Michel Delanaye, general manager van Cenaero: Deze machine is volgens de Top 500 lijst ook de krachtigste in België, en moet onze onderzoekers en onze academische en industriële partners in staat stellen om uiterst moeilijke problemen op te lossen.
 
Vooral het ai (kunstmatige intelligentie)-systeem moet voordeel hebben van de cluster voor het verkennen van vernieuwende ontwerpen voor onder meer vliegtuigmotoronderdelen. Het systeem zou ook het onderzoek rond Computational Fluid dynamics, dat de luchtstromen rond complexe vormen als het landingsgestel en de motorophanging van vliegtuigen in kaart brengt, fors kunnen versnellen. Dit kan onder meer leiden tot een beperking van de geluidsoverlast.
 
De servers in de cluster zijn in totaal goed voor 176 Intel Xeon 3,06 GHz processoren en een totale opslagruimte van 15 terabyte. De supercomputer is ontwikkeld door hardwarepartner NEC en clustersoftwarespecialist Clustervision.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zo....Dat is wat anders dan een Zx-Spectrum computer :)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-19T12:38:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.