Intel wil alles koppelen aan internet

In 2006 zal nagenoeg ieder elektronisch apparaat dat kan communiceren op internet zijn aangesloten. Dat voorspelde Glenda Dorchak, hoofd consumentenelektronica van Intel, deze week op de Intel Developer Forum in Barcelona.

Volgens Dorchak zijn er momenteel zo’n driehonderd miljoen apparaten die aan het internet kunnen worden gekoppeld. In 2006 moeten dat er al zo’n één miljard zijn. Het grootste deel van de spelconsoles kan nu al communiceren via het web. "We hebben het over een markt van 49 miljard dollar in 2008", benadrukte Dorchak. "De mogelijkheden op dit gebied groeien met de dag. Wereldwijd zijn er honderd miljoen breedbandgebruikers en daar komen wekelijks miljoenen bij. Breedbandgebruik zal de ontwikkeling van nieuwe internetapparaten stimuleren."

Intel toonde in Barcelona een aantal prototypes van apparaten die in de woning gemeengoed moeten worden. Een van die systemen, die gebruik maken van de zogenoemde Kessler Pentium 4 architectuur, moet de pc, de televisie en het hifisysteem vervangen. De gebruiker kan met de afstandsbediening en aan de hand van een keuzemenu op het scherm zijn favoriete toepassingen selecteren.

Een ander apparaat. ontwikkeld voor de Luxemburgse bedrijf Luxsat, is nu al in staat om via de Astra-satelliet speelfilms op verzoek aan te bieden. Volgende generaties decoders bevatten een harde schijf, zodat bijvoorbeeld ’s nachts een speelfilm kan worden opgehaald en de film later in zeer hoge kwaliteit kan worden weergegeven. "De ontwikkelingen op dit gebied gaan heel erg snel", vertelde Dorchak.

Intel zelf is een samenwerking gestart met de filmsite Movielink, die binnenkort de nieuwste bioscoopfilms bij gebruikers thuis wil gaan bezorgen. Intel ziet ultra wide band (uwb) en liquid crystal on silicon (lcos) als de belangrijkste nieuwe technieken voor de woning. Uwb moet kabels van bijvoorbeeld videorecorders vervangen, en lcos is een chiptechnologie die goedkopere breedbeeldschermen moet opleveren.

Omdat de uwb-band wel in de VS, maar nog niet in Europa is vrijgegeven voor commercieel gebruik, is Intel deze week met de Europese Commissie gaan praten. "Bedrijven als Philips moeten zo langzamerhand weten waar ze aan toe zijn", zegt Patrick Gelsinger, hoofd technologie van Intel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-22T09:18:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.